Home

Achtergrond

Rupsrooier moet helpen bij oogst op natte grond

Alteveer – Als het moet trekt Adriaan Sandee van het gelijknamige loonbedrijf in het Groningse Alteveer alles uit de kast om de aardappelen te oogsten.

Alteveer – Als het moet trekt Adriaan Sandee van het gelijknamige loonbedrijf in het Groningse Alteveer alles uit de kast om de aardappelen te oogsten. Vorig jaar reed hij met een uit de Oekraïne afkomstige machine over het land, nu werkt hij met een vierrijige Grimme Tectron rooier op rupsbanden.
Sandee werkt nu met één vierrijige machine en twee twee-rijers, die op normale wielen rijden. ”Ik denk dat we met de machine op rupsbanden kunnen rooien op plekken, waar we normaal niet kunnen komen”, zegt Sandee. De aardappeloogst verloopt erg moeizaam door de natte percelen. ”De oogst komt net goed op gang. Ik denk dat we hooguit 100 hectare van de ongeveer 430 hectare gerooid hebben. Onder normale omstandigheden halen we toch wel dertig hectare op een dag, maar dat is nu beduidend minder.”


Foto Koos van der Spek

Sigriswil – Zwitserse boeren brengen naamkaartjes aan op de bijeengebrachte kazen tijdens de jaarlijkse ’Chästeilet’. Bij deze, nu vooral toeristische, gelegenheid wordt de kaas van koemelk uit het Justisdal verdeeld onder de eigenaren. Ieder krijgt een aandeel naar rato van het aantal koeien. Dit jaar was er in totaal zo’n dertig ton kaas te verdelen.


Foto ANP

Hoofddorp - Slagersdochter Nicolette van Dam heeft maandag de tweede editie van de Week van de Vleeswaren officieel afgetrapt met de presentatie van een receptenboekje speciaal voor kinderen. De eerste exemplaren werden uitgereikt aan kinderen van basisschool Twickel in Hoofddorp. Tijdens deze week wordt er extra aandacht gegeven aan het gebruik van vleeswaren op scholen.


Foto Engel Lameijer

Reijmerstok – Plukkers van fruitbedrijf Wouters in Reijmerstok zijn begonnen aan de pluk van Junami onder hagelnetten. Het net heeft dienst gedaan toen Reijmerstok enkele keren getroffen werd door hagel. Andere delen van het bedrijf van Wouters liepen wel schade op.

Wouters is niet de eerste teler die Junami plukt. Het hagelnet zorgt voor enige vertraging in de fruitgroei doordat het licht hindert. Percelen met netten zijn daardoor altijd later.
De Junami wordt dit jaar voor het eerst via de Verkoop bv verkocht. Alle telers verkopen het fruit aan Inova Fruit die het vervolgens verkoopt aan afzetorganisaties en eigen afnemers.


Foto Twan Wiermans

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.