Home

Achtergrond

Robots geven rust en zijn nooit chagrijnig

Familie Van Dorp ontwierp en bouwde een stal voor 300 koeien. Die is zo ingericht dat één persoon het werk aan kan. Dit is mogelijk door een hoge mate van automatisering.

Via de bouw van een nieuwe stal met plaats voor 300 koeien laten de melkveehouders duidelijk hun wens om door te groeien zien. De stal is een 3+0+3 ligboxenstal, die voldoet aan de eisen van de Maatlat Duurzame Veehouderij. In de stal staan optimaal koe-,werkcomfort en efficiency voorop.Naast de melkveehouderij heeft de familie van Dorp een bedrijf in technische- en agrarische dienstverlening en een loonwerkbedrijf. Één persoon moet in principe al het werk in de stal kunnen doen. “In de nieuwe stal hebben we al het vee dat aandacht nodig heeft onder één dak: de
melkkoeien, droge koeien en de kalveren die aan de melk zijn”, aldus Arnold. Tot dusver kan hij nog geen punten bedenken die hij anders had willen doen. Hij is uitermate tevreden over het uiteindelijke resultaat.

Robotisering en automatisering

De keuze tussen een conventionele melkstal of melk-robots was de moeilijkste keuze. Arnold: “Ik heb namelijk geen hekel aan koeien melken”. Henk en Rita waren vanaf het begin enthousiast over robotmelken, met name door de flexibiliteit die dit creëert. Daarbij past een robot goed bij de bestaande bedrijfscultuur, de groei-ambitie en het feit dat ze bewust een tweemansbedrijf willen blijven. Dat kan alleen als er volop gebruik gemaakt wordt van robotisering en automatisering. De doorslag was dat Arnold en zijn vrouw Carola (35) een systeem wilden hebben dat door-deweeks met twee man en in het weekend met één persoon draaiend te houden is, om meer tijd met het gezin te kunnen hebben. Nu de robots draaien, wil Arnold niet meer anders. “Zowel de koeien als wijzelf waren snel aan de robots gewend. Er heerst een oase van rust in de stal, dat geldt zowel voor de koeien als zeker ook voor mijzelf.”

De keuze voor Lely kwam omdat de familie al gebruiker was van Lely producten, met name de graslandmachines. Arnold: “Lely staat voor een degelijke kwaliteit en ik heb vertrouwen in hun kunnen en capaciteit. Ook in verband met de historie die het bedrijf heeft met het robotmelken. Het ‘plug-en-play’ systeem en de constructie van de arm van de Lely Astronaut spreekt mij zeer aan.” Naast vier Lely Astronaut A4 melkrobots, heeft het bedrijf drie Lely Discovery stalreinigers, een Lely Juno voerschuiver, een Lely Walkway voetenbad, Lely Luna koeborstels, het Lely L4C (Light for Cows) verlichtingssysteem, een Lely Cosmix krachtvoerstation, een Lely behandelbox en een Lely Calm kalverdrinkautomaat.

Optimaal koe- en werkcomfort

Er is bewust voor gekozen de strohokken,droge koeien en de jongste kalveren voorin de stal te plaatsen. Arnold: “Hierdoor loop je altijd langs de aandachtsdieren, alvorens bij de robots aan te komen.” In de schone ruimte van de robots staan het spermavat, de medicijnen en terminal van de robot opgesteld. “Dit is ook de plaats waar het moet worden gebruikt”, aldus Arnold. Achter de melkrobots is separatie mogelijk naar een behandelruimte met drie ligboxen en een klauwbekapbox of een strohok. Bij het verlaten van de robots lopen de koeien door een voetenbad, de Lely Walkway. Dit heeft geresulteerd in een aanzienlijke verbetering van de klauwgezondheid; de Walkway is met een druk op de knop klaar voor gebruik. In de oude stal was dit een ondergeschoven kindje, dat nog wel eens aan de kant werd gezet.

De droge koeien staan bij elkaar in één groep. Om vervetting van de koeien te voorkomen krijgen alle koeien een basisrantsoen aan het voerhek en wordt per koe de hoeveelheid krachtvoer ingesteld in het T4C (Time for Cows) managementprogramma. Bijkomend voordeel is dat de vaarzen die aan de melk gaan vast zijn gewend aan het eten van krachtvoer in een opgesloten ruimte, door het geïntegreerde beschermingshek van de Lely Cosmix P. Hierdoor verloopt de overstap naar de robot soepel. De boxen bij het droge vee zijn breder dan bij het melkgevend vee, om de koeien maximaal comfort te bieden. Het voer wordt met een voermengwagen de stal in gereden en gedurende de dag aangeschoven door de Lely Juno voerschuiver. Het gebruik van de voerschuiver heeft een tweetal voordelen: de ranglagere dieren kunnen rustig vreten en het levert de veehouder tijdsbesparing op doordat het voer niet langer aangeschoven hoeft te worden.

De vloeren in de stal bestaan uit zogenaamde ecoroosters, die voor 60% uit rubber en 40% uit beton bestaan. Het windbreekgaas wordt aangestuurd door een weercomputer, zoals voor de Maatlat Duurzame Veehouderij verplicht is.

Toekomst

Vóór 2015 wil de familie van Dorp uitbreiden naar 300 koeien en 2,6 miljoen kg melkquotum. Wellicht moet er in de toekomst nog een robot worden bijgeplaatst om dit te kunnen realiseren. Deze robot zal dan komen op de plaats waar op dit moment de droge koeien staan. Voor de droge koeien zal dan een nieuwe stal gebouwd moeten worden. “Verder houden wij ons vizier open voor nieuwe uitdagingen, niet alleen in de agrarische sector, maar ook daarbuiten”, aldus Arnold.
Meer weten over melkveehouderij van Dorp? Breng eens een bezoek aan hun website.

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.