Home

Achtergrond 8 reacties

Rabo slaat alarm over voedselvoorziening

Washington - De komende tien jaar krijgt de wereld te maken met toenemende grondstoffen- en voedselschaarste.

De Rabobank voorspelt een "fundamentele overgang in de wereldwijde Food & Agricultural sector", aldus het rapport The impact of Agricultural Price Volatility on Sourcing Strategies dat zondag in Washington is gepresenteerd.
De Rabobank stelt in het rapport dat de prijzen van grondstoffen verder stijgen en de schommelingen in de prijzen zullen toenemen. Volgens de bank is er duidelijk sprake van een verandering ten opzichte van de afgelopen decennia.

Volgens het rapport blijft de wereldwijde oogst van voedingsgrondstoffen achter bij de groei van de wereldbevolking. Daarbij komen sterke prijsschommelingen op de grondstoffenmarkt.

Volgens de bank moeten producenten, wetenschappers, handelaren en verwerkers de handen ineen slaan. "Zij zullen, samen met de boeren, moeten inzetten op de verdubbeling van de productie op duurzame wijze. En dat met de helft water, landbouwgrond, fossiele brandstoffen, meststoffen en chemicaliën. Alleen dan is er in 2050 genoeg voedsel voor de totale wereldbevolking, die dan met 50% zal zijn gestegen tot 9 miljard."
Overheden zullen vaker zelf de levering van grondstoffen gaan regelen, om de voedselvoorziening van de burgers te kunnen garanderen. Dat is echter niet zonder prijs.

"‘Daar waar landbouwgrond de meeste grondstoffen oplevert, moet bijvoorbeeld graan of soja verbouwd worden. Ik denk onder andere aan landen rond de Zwarte Zee en in West-Afrika", stelt Sipko Schat, lid raad van bestuur Rabobank Groep. Hij voorziet dat we over dertig tot veertig jaar gaan meemaken dat dat gebeurt. “Maar daarvoor zijn vrije handel en eerlijke verdelingsafspraken nodig en daarvan is op dit moment nog lang geen sprake.”

Hij vreest dat boeren en tuinders onder grote druk komen als er geen eerlijke verdelingsafspraken tot stand komen. "Zij dienen meer te krijgen voor hun producten. Daarvoor moet de verdeling in de ketenopbrengst eerlijker verlopen. Dat kan door mét de boeren gegarandeerde, duurzame productie- en afnameafspraken te maken.


Voor opbrengstverhoging ziet Rabobank ook heil in technologische vooruitgang. “Het gaat over het welzijn van de wereld”, legt Schat uit. “Bij ons in het westen is er nu geen tekort, maar op lange termijn zal dat er wel komen als niet wordt geïnvesteerd in duurzame en efficiënte productie.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Rabo, weet het wel ,die is er voor U. . Wat voorspelde Rabo een jaar voor de Financiële crisis???

 • no-profile-image

  atqsuwbwxy

  CnaLPv spkhobnfnndp, [url=http://bdnwmpcxzehv.com/]bdnwmpcxzehv[/url], [link=http://ajaadqbwadxo.com/]ajaadqbwadxo[/link], http://baxxaylhcrfe.com/

 • no-profile-image

  Als de prijzen stijgen,komt de rest vanzelf.

 • no-profile-image

  Als boeren ze net zo lief zijn als de wilerenners
  komt het toch nog goed,,

 • no-profile-image

  Wat een taalfouten!!

 • no-profile-image

  hoe is het toch mogelijk peipers brengen niks op en dan lees je dit

 • no-profile-image

  doordenker:

  De te snelle uitbreiding van de biobrandstoffen produktie is de enige oorzaak van de toekomstige voedseltekorten.Onmiddelijk de ethanolsubsidie stopzetten aan de grootste afnemer van Amerikaanse mais.Nu al gaat er 40% van de Amerikaanse mais in ethanol 20% meer de laatste vijf jaar terwijl de maisopbrengsten niet stijgen ondanks G.M.O.rassen en meer bemesting.Deze ethanol vervangt in volume nog geen 10% van de benzine voor wegvervoer,omdat de werking van ethanol maar 66% is van benzine is de eigenlijke vervanging van benzine maar 6,3%!!!!!!!!! Het zware wegvervoer en landbouw is nog steeds op diesel en is de helft van het wegvervoer.Daar moet nog afgetrokken worden de fossiele brandstoffen die nodig zijn om de ethanol te maken,bij elke ethanolfabriek ligt een dikke aardgasleiding daarbij komt nog de diesel die nodig is voor landwerk en vervoer,en het maken van kunstmest en gewasbeschermings middelen.Ook10% van de Amerikaanse soyabonen gaan in biodiesel,hier hoort men al niets meer van dat zit al aan zijn plafont.Brazilie heeft ook al suikertekorten om ethanol te maken.Het is een zeepbel die op springen staat,De duurzaamheid van biobrandstoffen uit voedselgewassen is een grote nul!!!!!!! In sommige Amerikaanse staten is de c o 2 reduktie van ethanol onvoldoende,daarom voert men ethanol uit mais uit naar Brazilie en voert men ethanol uit suiker in.Dit is de wereld helemaal op zijn kop.zie:A G Agricultural Marketing Recource Center - Re...

 • no-profile-image

  bakdvglz

  M6aPJZ lftdvizlbrex, [url=http://tmebwttgrwso.com/]tmebwttgrwso[/url], [link=http://sucnmesmyuph.com/]sucnmesmyuph[/link], http://xclrhqaxstdk.com/

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.