Home

Achtergrond

PVV stemt in met database antibiotica rundvee

Zoetermeer – Er komt een centrale database voor de registratie van het antibioticagebruik op rundveebedrijven. Het bestuur van het Productschap Vee en Vlees heeft met de ontwikkeling van de database ingestemd.

De centrale database zal worden beheerd door rundveeverbeteringsorganisatie CRV in Arnhem. De inhoudelijke gegevens blijven voluit beschikbaar voor het PVV. Tijdens de PVV-bestuursvergadering ontstond discussie over de vraag of het PVV alleen moet opdraaien voor de opbouw van de database. Het gaat om een bedrag van ruim twee ton. Bestuurslid Siem Korver wees er op dat de baten van het gehele project ook ten dienste komen van de zuivelsector. “Het zou logisch zijn dat er van die kant een bijdrage zou komen”, aldus Korver. PVV-voorzitter Steven Lak wil dit punt nader bespreken met het Productschap Zuivel.

Elke rundveehouder met vijf of meer runderen is verplicht zijn antibioticaverbruik te laten registreren bij zijn dierenarts. Ook moeten ze een bedrijfsgezondheidsplan en een bedrijfsbehandelplan opstellen. Rundveehouders kunnen dit doen binnen het kwaliteitssysteem waar zij bij zijn aangesloten. De meeste melkveehouders zijn aangesloten bij een kwaliteitssysteem en zullen binnen dit systeem worden gecontroleerd.

Voor de vleesveebedrijven wordt nog gewerkt aan een kwaliteitssysteem. De verwachting is dat voor het eind van het jaar er een kwaliteitssysteem voor de vleesveebedrijven beschikbaar komt. Vleesveehouders kunnen zich hier dan bij aansluiten en kunnen dan binnen dit systeem aan hun verplichting ten aanzien van antibioticaregistratie voldoen.

Bedrijven die niet aangesloten zijn bij een kwaliteitssysteem krijgen te maken met rechtstreekse controles in opdracht van het productschap op de registratie van hun antibioticaverbruik.

Of registreer je om te kunnen reageren.