Home

Achtergrond

Overname BASF-kunstmest door Eurochem kans voor K+S, domper voor Yara

Het Russische Eurochem neemt voor 700 miljoen euro een groot deel van de kunstmestactiviteiten van BASF over. Daarmee koopt het Russische bedrijf kennis en marktaandeel in West-Europa.

BASF produceert in onder meer Antwerpen 2,5 miljoen ton kunstmest op basis van stikstof. De deal kan K+S geld opleveren. Wereldmarktleider, Yara, koerse op een BASF-deal en moet nu op zoek naar andere opties.

BASF wil zich in navolging van de Nederlandse chemiereus DSM meer richten op pure biotechnologie. Gezien de relatief hoge prijzen voor kunstmest lijkt dit nu het juiste moment te verkopen. De energieprijzen lopen daarentegen in de komende maanden naar verwachting op. Stikstofgigant Yara zei eerder voor de tweede helft van 2011 te rekenen op 80 miljoen euro extra kosten.

Bovendien neemt concurrentie vanuit het Midden-Oosten toe. Saudi Basic Industries zet zich momenteel bijvoorbeeld als goedkoop alternatief in de markt. De bedrijven in deze landen beschikken vaak over een goedkope of zelfs gesubsidieerde toevoer van aardgas. Volgens K+S is zo’n 1100 kubieke meter aardgas nodig om een ton ammoniak te produceren. Ammoniak is de belangrijkste ruwe grondstof voor stikstof-kunstmest.

Eurochem heeft volgens de eigen boeken momenteel een marktaandeel op de Europese stikstofmarkt van circa 3 procent, terwijl het op de kali-markt een marktaandeel van 8,5 procent claimt. Het concern boekte vorig jaar een omzet van 2,3 miljard euro en wil in 2013 een gang naar de beurs maken. De overname kan volgens BASF een feit zijn al in het eerste kwartaal van 2012.
De overname kan K+S ertoe nopen een deel van de verkooporganisatie te verkopen. K+S is dochterbedrijf van BASF geweest en heeft een deal met BASF voor de afzet van kunstmest die BASF produceert. De afspraken lopen door tot 2014 maar K+S sluit niet uit eerder de verkoopactiviteiten te verkopen.

Eurochem kan beschikken over meer geld dan in de boeken staat en een eigenaar die kan handelen zonder aandeelhouders te hoeven raadplegen. Het bedrijf eigendom van de Russische zakenman Andrei Melnickenko, die in het begin van de jaren ’90 een fortuin verdiende met wisselkoerstransacties en later met de verkoop van buizen en kolen.

Volgens het Amerikaanse zakenblad Forbes beschikt over een vermogen van 4,4 miljard dollar (3,2 miljard euro). K+S wil mogelijk wel uitgekocht worden, zodat het zich puur op de kernactiviteiten, het mijnen en verwerken van kali, zout en magnesium, kan richten.

De omzet van het BASF-onderdeel bedroeg in 2010 circa 640 miljoen euro. Wat de verkoopactiviteiten van K+s waard zijn is onduidelijk. K+S boekte over het eerste halfjaar een omzet van 1 miljard euro. Ongeveer 20 procent daarvan kwam voort uit stikstofactiviteiten.
Voor Yara is de deal tussen BASF en Eurochem een domper. De concentratiegraad in de kunstmestsector neemt toe waarbij grote spelers als PotashCorp en BHP Billiton fors investeren. Yara probeerde vorig jaar Terra Industries over te nemen. De deal stond op papier, maar uiteindelijk koos Terra Industries toch voor een overname door CF Industries. Yara kreeg een vergoeding, maar geen volume.

Het bedrijf stelt zich na de verkoop van het BASF-onderdeel weer te richten op overnames in de VS. Yara denkt daar goedkoper aardgas te kunnen inkopen en verwerken.

Of registreer je om te kunnen reageren.