Home

Achtergrond 208 x bekeken

Onrust op markten raakt Smithfield in het hart

Volstrekte onduidelijkheid over de toekomst van de eurozone zet druk op de meeste aandelen. De raming voor economische groei voor de EU is teruggebracht tot slechts 1,7 procent, wat ruim onder het niveau van de inflatie ligt.

Consumenten krijgen gemiddeld dus minder te besteden. Hoewel nu de consumentenmarkten nog niet zo geraakt worden, wordt gevreesd dat bedrijven hogere kosten spoedig niet meer kunnen doorberekenen.

Smithfield Foods verloor op weekbasis ruim 12 procent aan waarde. De vleesgigant uit de VS maakte vorige week voor het vijfde kwartaal op rij juichende kwartaalcijfers bekend. De Amerikaanse consumentenmarkt zakt echter in. Het is sterk de vraag of het bedrijf in staat zal blijven hogere (voer)kosten door te berekenen aan de klant. De zakenbank JP Morgan Chase bracht haar raming voor de winst per aandeel omlaag. Merrill Lynch bracht het koersdoel omlaag van 20 naar 19 dollar, iets lager dan het huidige niveau. Het aandeel stond in de laatste 52 weken op zijn laagste niveau op 14,8 dollar terwijl een bovenkant van 25 dollar is aangetikt.

Het Duitse Südzucker boekt winst door de uitstekende vooruitzichten voor de suikermarkt. Op de termijnmarkt in Londen wordt witsuiker verkocht voor 750 dollar per ton, wat bijna 150 dollar meer is dan 2010. Waar Südzucker binnen de EU juist een hoge oogst van bietsuiker verwacht, valt de productie van rietsuiker in Brazilië zwaar tegen, waardoor exportmogelijkheden zich openen.

Het nieuws dat Monsanto prijzen fors verhoogt voor de DeKalb-maiszaden werd positief op de beurs ontvangen. Monsanto verlaagde vorig jaar prijzen nadat DuPont stevige marktaandelen begon te pakken. Monsanto gaat ervan uit dat boeren weliswaar door de crisis geraakt zullen worden, maar per saldo nog voldoende voor hun suiker, graan en soja krijgen om te blijven investeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.