Home

Achtergrond

Nieuwkomer BKC pakt dik stuk rosé

Als uit het niets duikt er een nieuwe speler op in de vleeskalversector: BKC International in Olst. Het wil een vliegende start maken. Oprichter Maikel Speijers ziet volop kansen, omdat de mogelijkheden in het rosé-segment volgens hem niet optimaal worden benut.

Opeens was daar BKC International als nieuwe speler in het rosé-kalfsvleessegment. Drijvende kracht is Maikel Speijers (31). Voor velen in de veehouderij en vleessector is het een onbekende naam in het management van een nieuw bedrijf.

Toch hoeft de naam van BKC niet onbekend in de oren te klinken. BKC was in de kalversector bekend als Betuws Kalver Centrum, gevestigd in Tiel (statutair gevestigd in Andelst) en gedreven door Henk Speijers, de vader van Maikel. BKC was vooral actief in de kalverhandel en vanaf 2004 via samenwerking met DCA International ook in de vleeshandel. Daarbij werd het oorspronkelijke BKC gesplitst. Er ontstonden een BKC Andelst/Tiel, vallend onder Speijers Herveld Beheer, en een BKC Ochten, vallend onder Roekad Ochten Beheer. Dit is de beheersmaatschappij van Willen van Roekel, de vroegere compagnon van Henk Speijers.

De samenwerking van BKC Andelst/Tiel met DCA International werd in 2009 beëindigd. Maikel Speijers zocht vervolgens nieuwe wegen. Het faillissement van runderslachter Weijl bood hem een mooie kans om zijn geluk verder te beproeven in de kalfsvleessector. Hij kocht samen met anderen een partij van 3.700 ton vlees uit de failliete boedel en wist die lucratief te verhandelen. Dat smaakte naar meer.

Afgelopen jaar trof Maikel Speijers voorbereidingen voor een grotere onderneming. Hij verwierf via opslagbedrijf Grolleman in Olst een pand van een voormalig vleesbedrijf in die plaats. Hij richtte dat in tot een goede uitsnijderij. Dit bedrijf is de thuisbasis van BKC International.

Ook ging hij op zoek naar een slachterij waar vleeskalveren konden worden geslacht. Dit was geen gemakkelijke opgave. De kalver- en runderslachterijen die er zijn, zijn in handen van bestaande spelers. Die hebben er geen enkel belang bij om een nieuwkomer op de markt ruimte te geven. En als er al slachterijen vrijkomen, zoals die van Weijl in Enschede en Nordhorn, dan worden die ontmanteld als de nieuwe eigenaar er geen behoefte aan heeft. Eerder speelde iets dergelijks bij de voormalige slachterij van Wildeboer in Leeuwarden. Toen werden de installaties opgekocht door een stroman van de kalfsvleesindustrie.

Via-via kwam Speijers in contact met twee ondernemers die het slachthuis in het Duitse Legden wilden overnemen. Ze konden Speijers er goed bij gebruiken als derde partner. Dit pand moet de komende tijd verder worden gemoderniseerd om aan alle eisen te voldoen die van belang zijn voor een moderne, efficiënt lopende slachterij. Een nieuwe slachtlijn zit er volgens Speijers al in. Hij wil eind september beginnen te slachten en snel toe naar tweeduizend slachtingen per week; goed voor pakweg een kwart van alle rosé-slachtingen.

Het team mensen dat hij nodig had voor de opzet van een soepel draaiend kalfsvleesbedrijf trok Speijers overal vandaan. Via het bedrijf van zijn vader en vanuit zijn eigen onderneming had hij al de nodige kennis en ervaring bij de hand, maar van diverse kanten trok hij nieuwe mensen aan. Zo komt algemeen directeur Jan de Hamer van BKC International bij Weijl vandaan en komt de verkoopdirecteur bij VanDrie-bedrijf Boer vandaan. Voor de inkoop van nuchtere kalveren hoopt Speijers te kunnen terugvallen op handelaren in heel Nederland en daarbuiten. Voor de vleesafzet werkt hij met ervaren commissionairs in verschillende landen van de EU. De laatste stap is de opzet van een volwaardige rosé-kalfsvlees integratie. Die wil Speijers komende winter zetten. Voor de financiering kan hij naar eigen zeggen terugvallen op diverse solide partners, die alle een gat in de kalfsvleesmarkt zien.
Nieuwe spelers op het veld

Na de (aankondiging van) de overname van Alpuro door de VanDrie Groep leek het speelveld in de vleeskalverhouderij vrij overzichtelijk te worden. Naast de grote VanDrie-integratie bleven Denkavit en Vitelco (Pali-groep) over als contractgevers. De slachterijen waren in handen van enerzijds de VanDrie en anderzijds de Pali-groep. Deze overzichtelijkheid hield echter niet lang stand. De handelaren Gert van Beek, Arjan van Dam en Frans Vermeulen verwierven afgelopen voorjaar een belang in slachthuis Amsterdam. Vleeshandelaar Chris Hogeslag en kalverhandelaar Marcel Pet sloten een contract met de Duitse slachter Brünninghof om kalveren in Bocholt te laten slachten, en vorige week maakte BKC International (met als drijvende kracht Maikel Speijers) bekend dat het een nieuwe rosé-integratie wil opzetten met slachtcapaciteit in het Duitse Legden. Aanvankelijk ging het gerucht dat Speijers in de oude slachterij van Weijl in Nordhorn zou slachten, maar dit bedrijf blijkt al ontmanteld. Het terrein krijgt een andere bestemming. Deze maatregelen voorkomen dat een concurrent ermee aan de haal gaat.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.