Home

Achtergrond 1547 x bekeken

Nieuwe afzetkansen voor overtollige Jersey-stierkalveren

De Jersey is een eigenwijze koe en ze geeft extra vette melk. Echter stierkalveren van Jersey melkkoeien hebben een laag geboortegewicht en weinig aanleg voor aanzet van vlees.

Dit maakt ze waardeloos voor de kalverhandel. ”Dat is zonde, want ik vind dat stierkalveren absoluut geen afvalproduct zijn”, zegt Jacob Beeker van de biologische vlees webwinkel www.biovleesbestellen.nl.

Hij begon daarom als pionier samen met het Jersey-melkveebedrijf van de familie Sprangers in Kaatsheuvel een project op dat Jersey-kalveren drie maanden bij de koeien laat zogen, ”tot de melk op is”. In Nederland zijn 20 melkveehouders die Jerseys melken, waarvan vijf biologische bedrijven. ”Van drie daarvan neem ik de stierkalveren al af. In eerste instantie worden ze dan op twee weken geslacht, maar op het bedrijf van Sprangers worden de kalveren nu pas op drie maanden naar de slager gebracht. Hierdoor wordt het vlees meer rosé en kan ik de dieren een langer leven geven”, licht Beeker toe.

Op het bedrijf van Sprangers worden ieder jaar ruim 20 zuivere Jersey-stierkalveren geboren. ”De kalveren zijn te klein voor de gangbare kalvermesterij. Ze vallen daardoor tussen wal en schip”, zegt Sjaak Sprangers. Antibiotica wordt niet gebruikt. In een ruim strohok zoogt iedere pleegmoederkoe drie tot vier kalveren die onbeperkt melk bij haar kunnen drinken. Daarnaast hebben de kalveren onbeperkt beschikking over biologisch hooi en kuilgras.

”Het is een gezonde en diervriendelijke manier van veehouden, de jonge en volwassen dieren kunnen maximaal natuurlijk gedrag vertonen” volgens Beeker. ”Naast dierenwelzijn is ook het vlees uitermate mals en smaakvol”, meent Beeker.

Uit onderzoek blijkt dat Jersey-vlees als beste scoort in de Warner-Bratzlertest. In deze test wordt op een objectieve manier de malsheid van vlees gemeten.

Op het moment neemt Beeker tussen de 80 en 100 kalveren per jaar af. De Jersey-stierkalveren worden geslacht door een slager in Lunteren. Per dier levert dit ongeveer acht kilo vlees op. In de toekomst wil Beeker de kalveren nog langer opfokken – tot zelfs twee jaar en afnemen van alle vijf biologische Jersey-bedrijven in Nederland. Het liefst wil Beeker dit doen op zijn eigen boerderij die hij in de toekomst wil opstarten. ”We hebben al veel positieve reacties gehad vanuit restaurants en van consumenten. Ik denk daarom dat Jersey-kalfvlees absoluut potentie heeft.”

Of registreer je om te kunnen reageren.