Home

Achtergrond 5 reacties

Makkelijk mesten nu centraal

Biggen zat bij Topigs en de vleeskwaliteit is goed. Maar hoe gaat het bij de mester?

Vraag varkenshouders wat ze denken bij ¬Topigs en direct is de reactie: veel biggen! Op de vraag ‘en de vleesvarkens dan?’ komt eerst een ‘ehm...’ en dan meestal een wat minder vleiende omschrijving. Dan gaat het niet over de slachtresultaten, daarmee zit het wel snor. Maar het gemak van mesten, daar hapert het nogal eens.

Keer op keer moest een nieuwe eindbeer uitkomst bieden. Dat begon al ten tijde van de abortus blauw-uitbraken in 1991. De stamboekers vielen toen gewoonweg door de mand. Reikhalzend werd destijds uitgekeken naar de komst van de Krusta. Gebruik van deze kruisingsberen zou een veel hardere big geven, die veel makkelijker te mesten zou zijn. Aan de vraag ernaar was niet te voldoen, dus aanvankelijk kwamen ook de mindere Krusta’s op de ki’s. Dat werkte uiteindelijk averechts: vermeerderaars gingen sperma van niet-Topigs-eindberen bestellen. Tijd voor weer wat nieuws, de Tempo’s deden hun intrede. Nu is de zuivere Piétrain in zwang, vooral afgedwongen door de vraag van de Duitse slachterijen. Maar wat er ook veranderde: makkelijk mesten en Topigs zijn nog steeds geen synoniem. Wat dat betreft hebben Hypor en de Deense genetica een veel betere naam.

Dat weet de Topigs-top ook wel. Het is dan ook niet vreemd dat er een beleidswisseling is geweest. En met nieuwe heren komen de nieuwe wetten. Het fokdoel bij de zeugenkant is niet langer ‘meer biggen’, maar ‘meer biggen spenen bij lagere uitval’. Daarnaast wordt aan de zeugenkant nadrukkelijker geselecteerd op bevleesdheid, voeropname en voederconversie. Een goede zaak. Het werd tijd dat wat anderen kunnen – makkelijke goede vleesvarkens produceren – bij Topigs ook centraal staat.

Voor wie al langer in dit wereldje rondloopt is het een aha-erlebnis. De overgenomen Fomeva, Dalland en Cofok (Dumeco Breeding) waren juist op dit vlak actief. Die kennis heeft Topigs echt nog wel in huis. De benodigde verbetering kon wel eens heel snel gaan.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Janssen

  Waarom wachten op het moment dat Topigs zijn problemen met de T20 onder de knie krijgt. Geen boer is toch met Topigs getrouwd? (alhoewel....)

 • no-profile-image

  knor

  Topigs heeft de de goede lijn al lang in huis in de vorm van de T 50. Deze wordt echter veel te weinig (niet) gepromoot door de heren verkopers van Topigs die van oudsher gebonden zijn aan de stamboek (T 20) subfokkers. Wellicht gaat de beleidswisseling hier wat verbetering in brengen en gaat er wat meer aandacht uit naar degene die er mee moet werken dan naar degene die ze maakt.

 • no-profile-image

  Frank

  T50 zal zeker beter zijn dan de T20, maar heeft foktechnisch een hele smalle basis. Slechts enkele bedrijven van ca. 200 zeugen fokken deze. Daar kan ik als vermeerderaar alleen op bouwen wanneer ik de komende jaren ook stop.

 • no-profile-image

  knor

  Frank, deze basis is echt breder dan jij hier aangeeft en wordt ook nog steeds uitgebreid terwijl de rest krimpt.
  Maar afgezien daarvan, ik ben ook vermeerderaar en heb een groot en nieuw bedrijf en werk al een flink aantal jaren met de T50. Ik kies toch echt liever voor een wat smallere basis met kwaliteit en een goede biggenprijs dan voor een brede basis met als resultaat prut die ik aan straatstenen niet kwijt kan.
  Maar goed die keus moet een ieder voor zich maken. Wat ik wel kwalijk vind en wat de bedoeling van mijn reactie was, dat is dat men als fokkerijorganisatie de genetica in huis heeft, maar dat men door druk van een groot aantal T20 subfokkers hier geen gebruik van maakt.

 • no-profile-image

  john

  weer eens tijd voor een grote onafhankelijke kruisingsproef. Ik ben ook benieuwd welke kruisingen (van zaad tot slacht) in nederland de beste saldo's halen. Ik geloof dat we in nederland ongeveer 10 zeugenlijnen hebben en 20 berenlijnen, dat betekent 200 proefgroepen 200 varkens per groep geeft een proef van 40 000 vleesvarkens. Tis effe wat werk maar ik verwacht dat de kennis die eruit komt veel oplevert.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.