Home

Achtergrond

Lang plezier van cyclamen in de tuin

Lisse – Cyclamen als kamerplanten zijn al jarenlang bekend en in vele kleuren verkrijgbaar. Een plant die bij een goede verzorging heel lang mee gaat. Cyclamen in de tuin zijn echter zo mogelijk nog aantrekkelijker.

Voorwaarde is dan wel dat de knol in een goed doorlatende grond wordt geplant, op een schaduwplek en uit de wind. Belangrijk is ook dat de knollen niet te diep geplant worden omdat anders het gevaar bestaat dat ze gaan rotten. Een beetje extra aandacht dus, maar dan heb je ook wat.

Cees Breed toont al enkele weken in de keuringszaal bij de CNB in Lisse enkele soorten, waaronder Cyclamen graecum (foto). Een soort waarvan het belangrijk is dat er bij het planten een goede plek wordt uitgekozen. De bloemetjes zijn namelijk erg klein. Als de gekozen plek goed is, kan heel lang van een fikse bloeirijkdom worden genoten.

Breed showt deze week ook nog enkele cultivars van Colchicum, waaronder Colchicum giganteum en C. ’Lilac Wonder’. Kwekerij Davelaar vernieuwde maandag het ingezonden sortiment Crocosmia. Daaronder bevinden zich de nieuwe oranje Crocosmia aurea die en forse bloem produceert, de goudgele Cr. ’Columbus’, een mooi rode zaailing uit Cr. ’Lucifer’ en onder andere ook Cr. ’Mistral’ die een prachtig gevormde kam heeft en veel bloei belooft. Lange houdbaarheid op de vaas dus en wat Crocosmia betreft kan die houdbaarheid worden verlengd als het bessenstadium is bereikt en de takken in met name het gemengde boeket prima presteren.

Foto

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.