Home

Achtergrond

Koersen onderuit door aanhoudende vrees margedruk

Het is herfst op de beurs. Soms lijkt de zon even door te breken, maar het is vooral regenachtig en fris. Op weekbasis wonnen slechts zes van de 25 bedrijven op de AgD-index op de beurs terrein.

De grootste winst, 1,21 procent voor Agco, is verwaarloosbaar. Het verlies is toe te schrijven aan de aanhoudende onzekerheid in de Eurozone. Is Griekenland gered, zal Italië de bezuinigingen waarmaken? In elk geval verwacht de agribusiness aanhoudende margedruk.

Nu de exportkracht van groeimotor Duitsland lijkt af te nemen, lijken de meeste seinen op rood te staan. Een klein lichtpuntje deze week was het gelijkhouden van de rente door de Europese Centrale Bank.

De Nederlandse voedingsgigant Unilever en bierbrouwer Heineken zien de koers de komende tijd mogelijk licht dalen. De Zwitserse bank UBS haalde Unilever van haar lijstje van favoriete aandelen. Unilever heeft de laatste kwartalen goed gepresteerd en UBS ziet gezien het geringe consumentenvertrouwen in de Eurozone een pas op de plaats. Concurrent Nestlé lijkt er beter voor te staan door het grote omzetaandeel dat in groeimarkten in Azië wordt gerealiseerd.

Zakenbank Goldman Sachs verlaagde zijn advies over Heineken van ”kopen” naar ”neutraal”, terwijl het Japanse Nomura zelfs een koersdaling verwacht. Heineken is volgens de banken meer dan concurrent ABInbev afhankelijk van de ”volwassen” Europese biermarkt, waar weinig groei meer te halen valt, terwijl kosten stijgen.

Pepsico, maker van cola en Lay’s chips, maakte woensdag zelf aan investeerders bekend margedruk te vrezen. De Amerikaanse consument zal prijsverhogingen volgens het bedrijf niet willen of kunnen accepteren. Topvrouw Irene Rosenfeld van Kraft Foods zegt te profiteren van bijzonder vroeg verhoogde prijzen, maar vreest ook dat huidige marges niet vast te houden zijn.


xmlns:o="urn:schemas-microsoft-com:office:office"
xmlns:x="urn:schemas-microsoft-com:office:excel"
xmlns="http://www.w3.org/TR/REC-html40">

style='border-collapse:collapse;table-layout:fixed;width:385pt'>

STIJGERS
& DALERS
       

x:str="De belangrijkste koerswijzigingen van voedingsmiddelenconcerns in de AgD-index in procenten ten ">De
belangrijkste koerswijzigingen van voedingsmiddelenconcerns in de AgD-index
in procenten ten
style='mso-spacerun:yes'> 
opzichte van vorige week.        
Stijgers%     Dalers%  
Agco 1,2   Dole Foods -8,87
Smithfield Foods 0,9   Case New Holland -4,4
Bunge 0,6   Pepsico -4,4
ABF 0,5   Total Produce -2,9
Syngenta 0,3   Südzucker -2,8Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.