Home

Achtergrond

’Kerk kan boerderijen adopteren’

Amsterdam – De kerk moet boerederijen adopteren. Dat bepleit een promovenda van de Vrije Universiteit in Amsterdam in een interview in Trouw.

Martine Vonk, zelf boerendochter, promoveerde onlangs op een onderzoek naar de duurzame levensstijl van religieuze groepen. Ze stelt dat boeren het zwaar hebben en wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken, bijvoorbeeld van de kerken. Tegelijk hebben kerkleden volgens haar iets te winnen. ”Als ze zien wat er op het boerenerf gebeurt, leren ze het verhaal achter hun voedsel weer kennen.”

Ze stelt voor dat kerken fondsen verzamelen voor boeren die duurzamer willen werken. Volgens haar zijn er heel wat kerken die nog welgeld hebben, zoals pachtgrond. Vonk liet zich voor haar idee inspireren door de Amish in de Verenigde Staten. ”Zij leven zo duurzaam omdat ze nederigheid hoog in het vaandel hebben.”

Of registreer je om te kunnen reageren.