Home

Achtergrond

Kaasfabrikanten pogen prijs op te trekken

De kaasfabrikanten doen weer een poging om de prijzen omhoog te krijgen. De grootste Nederlandse fabrikant wil er 10 tot 15 cent per kilo bij hebben. Handelaren twijfelen of dat reëel is.

In Duitsland ligt de prijs voor foliekaas nog altijd rond de € 2,90 tot € 3,00 per kilo. Wil een prijsverhoging in Nederland succes hebben, dan moeten andere aanbieders volgen. Misschien gebeurt dat de komende weken nog. Er lijken in ieder geval mogelijkheden te liggen.

De melkproductie in Nederland is de afgelopen weken fors gekelderd, onder meer door virus diarree bij melkvee. Ook in Duitsland staat de melkproductie onder druk. Bovendien bouwen de Ieren versneld af. Daar is de reden dat ze bang zijn om over het quotum heen te gaan, maar toch vermindert hun actie de druk op de markt voor de komende tijd. Ondertussen begint de kaasexport naar met name Rusland weer iets aan te trekken.

Er zijn echter ook bedreigingen voor de zuivelmarkt en voor de melkprijs van de boer. Zo is het totale melkaanbod in de EU nog altijd stevig. De Franse boeren bijvoorbeeld hebben in de voorbije maanden fors meer geproduceerd. Op de wereldmarkt is er ook voldoende aanbod, onder meer van Nieuw Zeeland en de Amerikanen.
De laatsten zijn bijvoorbeeld met melkpoeders goedkoper dan Europa. De poederhandel loopt ondanks een aantal recente signalen over verbeterende prijzen nog steeds mat. Er zijn weinig grote transacties te melden en genoemde prijsstijgingen lijken al weer verleden tijd.

De prijzen op de spotmarkt voor rauwe melk zijn nog altijd behoorlijk hoog. Daar is de sterk teruggelopen melkproductie natuurlijk wel debet aan. Fabrieken hebben weinig over en pure spotmelkers zijn er weinig meer.

Prognose: licht hogere markt

Of registreer je om te kunnen reageren.