Home

Achtergrond

Inflatie loopt onverwacht op, kans op renteverlaging daalt

De inflatie is in de Eurozone opgelopen tot 3 procent. Dat is 0,5 procentpunt meer dan veel analisten hadden verwacht. Een relatief hoog inflatieniveau verhoogt de druk op de economie in de Eurozone. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft bovendien als doel de inflatie onder maar vlakbij de 2 procent te houden.

Normaliter zou de ECB het inflatiecijfer aangrijpen de rente die het berekend aan commerciële banken te verhogen van het huidige ultralage niveau van 1,5 procent. ING meldde eerder al te verwachten dat de ECB juist de rente te verlagen. Als banken zelf goedkoop kunnen lenen, redeneert de ECB, zijn ze meer bereid ook geld uit te lenen aan het bedrijfsleven. Omdat de inflatie nu harder oploopt dan verwacht, is de kans groot dat de ECB de rente gelijk houdt.

De euro heeft deze week wat aan waarde herwonnen, maar blijft ruim meer dan 1,30 dollar waard en 0,87 Britse ponden. De druk op de munteenheid houdt volgens analisten van de zakenbanken Nomura en Merrill Lynch aan omdat Europese leiders het oneens zijn over een echte, waardevolle verruiming van het Europese noodfonds. Duitsland, de motor van de Europese en zeker de Nederlandse economie, heeft eenvoudigweg geen zin het noodfonds met vele honderden miljarden euro’s te vergroten. De Duitse economie draait redelijk maar de bevolking heeft anders dan de bevolkingen in Zuid-Europa jarenlang loonmatiging tot gevolg. Nu het tijd is te oogsten, aldus regeringspartij FDP, kan het graan niet worden verscheept naar landen die juist jarenlang ver boven hun stand hebben geleefd.

Banken brengen hun voorspelling voor de waarde van de euro aan het einde van het jaar omlaag van 1,45 naar 1,30 dollar. In het eerste kwartaal van 2012 zal de waarde van de euro nog licht verder dalen. De ramingen blijven van een hoog speculatief gehalte aangezien ook de economieën van het Verenigd Koninkrijk, de VS, Rusland, Japan en zelfs China zich in onzeker vaarwater bevinden. Dat ook China nu onder de loep ligt, met dank aan mogelijk grote schuldposities voor lagere overheden, zegt veel over het troebele water waarin de wereldeconomie vaart.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.