Home

Achtergrond 324 x bekeken

Hogere nuka-prijzen, fors meer slachtingen

Over de voerprijzen wordt dit jaar flink geklaagd in de vleeskalverhouderij. Vooral de blankvleessector heeft er last van. Ook de nuchtere kalveren zijn duur. De opbrengstprijzen voor nuchtere kalveren zijn dit jaar gemiddeld flink hoger dan vorig jaar. De notering van de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee laat dit jaar een plus zien van gemiddeld 16 euro per stuk voor zwartbonte stiertjes 1e kwaliteit.

Toch lijkt het de vleeskalverhouderij ook dit jaar voor de wind te gaan. De hogere nuka-prijzen worden wél betaald door de vleeskalverhouderij. Deze sector zet de toon in de nuka-markt.

Aangenomen mag dus worden dat de vleeskalverintegraties dit jaar veel betere afzetmogelijkheden zien voor hun dieren dan vorig jaar, zelfs al zijn de voerprijzen behoorlijk gestegen. Deze prijzen kunnen kennelijk voldoende worden doorberekend in de verkoopprijzen voor het kalfsvlees. Dit wordt in ieder geval deels gestaafd door de wekelijkse publicaties van de kalfsvleesprijzen. Die liggen ook op een aardig hoger niveau dan vorig jaar.

Soms wordt daar tegenin gebracht dat integraties soms ook verlies lijden op hun inkoopprijzen voor vleeskalveren, maar dan zijn er in ieder geval andere indicatoren dat het niet slecht gaat met de kalfsvleesafzet. Uit de import van nuka’s valt niet heel veel af te leiden, ook omdat die maar een deel van de aanvoer verklaart. De import van nuchtere kalveren dit jaar (tot en met week 37) is dit jaar zelfs iets kleiner dan vorig jaar.

Uit een andere belangrijke indicator valt meer af te leiden. Het aantal slachtingen van vleeskalveren (blank en rosé) nam dit jaar, bij een in ieder geval tijdelijk afgenomen concurrentie, aanzienlijk toe. Vorig jaar werden tot en met week 37 ruim 870.000 vleeskalveren geslacht, zo blijkt uit gegevens van het Productschap Vee en Vlees. Dit jaar ligt het aantal kalverslachtingen tot en met week 37 op ruim 927.000 stuks. Dat komt neer op zo’n 6 procent, of 57.000 slachtingen meer.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.