Home

Achtergrond 253 x bekeken

Griekse crisis geeft ruggesteun aan export

De interne Europese problemen met Griekenland en andere economisch zwakke lidstaten spelen de zuivelexport, en zo de melkveehouder, aardig in de kaart. In ieder geval op korte termijn.

De crisis resulteert in een afzwakking van de euro ten opzichte van de dollar en dat maakt de export een stuk makkelijker. Europese exporteurs kunnen op diverse markten buiten Europa – Noord-Afrika, het Midden Oosten en Rusland – inmiddels aardig beter concurreren met andere aanbieders.

Ook speelt mee dat het in Noord-Afrika een stuk rustiger is geworden dan enkele maanden geleden. De dagelijkse beslommeringen spelen weer een grotere rol, waardoor ook weer meer zuivel wordt geïmporteerd.

Voor de Nederlandse zuivel blijven vooral de kaasverkopen van belang. Die lopen voorlopig prima. Daardoor en door een teruggelopen melkaanvoer hebben ook de melkpoeders en de boterafzet het gemakkelijker dan een aantal weken geleden.

De notering voor magere melkpoeders is tientallen euro’s per ton omhoog gegaan door de verbeterde marktomstandigheden.
Toch is de prijs eigenlijk nog altijd te laag om er de uitbetaalde melkprijs van te bekostigen. Zo zou volle melkpoeder bij de huidige uitbetalingsprijs voor boerderijmelk € 3.000 per ton moeten bedragen in plaats van € 2.850 per ton, zoals nu de notering is. Zou de markt nu ’schoon’ zijn, dan waren de poedernoteringen misschien harder gestegen, maar er hangt nog altijd oud interventiepoeder boven de markt.

Door de teruglopende melkaanvoer (mede door de virusdiarree onder melkvee) en de aantrekkende vraag, trekt ook de notering van boter en room weer aan.
De notering voor spotmelk staat licht onder druk.

Prognose: stijgende prijzen

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.