Home

Achtergrond 1 reactie

Grieks faillissement pijnlijk voor agribusiness

De euro staat onder druk door de aanhoudende onzekerheid over een Grieks faillissement. De euro is nu net meer dan 1,37 dollar waard. De Europese Centrale Bank (ECB) leent nu met de Engelse, Zwitserse, Japanse en Amerikaanse centrale bank ongelimiteerd dollars aan banken in de Eurozone, omdat banken elkaar niet vertrouwen en elkaar daarom geen leningen in dollars verstrekken.

Een Grieks faillissement blijft nadrukkelijk op de radar te zien en kan de Nederlandse agribusiness hard raken. De Griekse consumentenmarkt zou instorten. Een eventuele nieuwe Griekse munt zou een zeer lage waarde hebben waardoor importeren lastig wordt. Nederland exporteert jaarlijks voor bijna een miljard euro aan voeding en levende dieren naar Griekenland en zowel FrieslandCampina als Heineken hebben fabrieken in het land. De Griekse omzet van FrieslandCampina bedraagt circa 360 miljoen euro.

De Rabobank heeft een voorziening getroffen van 104 miljoen euro vanwege het risico op een Grieks faillissement en nog eens 7 miljoen euro vanwege het risico op een Portugees faillissement. Het betreft investeringen die de bank eerder deed in Griekse staatsobligaties. Rabobank heeft meer dan 200 miljoen euro geïnvesteerd in Grieks schuldpapier.

Nederlandse banken en pensioenfondsen hebben hun leningen aan het land overgedaan naar de ECB, lees de Europese belastingbetaler.

Nederland verstrekte tot nu toe 2,4 miljard euro aan leningen direct aan Griekenland. Nog eens 2,3 miljard is toegezegd. Daarnaast heeft Nederland via het IMF 800 miljoen euro aan Griekenland geleend. De Nederlandse minister van financiën Jan Kees de Jager houdt vol dat Griekenland de schulden aan Nederland gaat terugbetalen, met rente, maar weinig analisten geloven hem.

Eén reactie

  • no-profile-image

    De genoemde bedragen liegen er niet om. een Gieks bankroet kost dus minimaal deze bedragen aan onze boerenbank en onze industrie plus nog eens export vermindering. Wat kost het ons als we op de huidge manier door gaan? Hier is geen antwoord op. het enige wat we weten is dat de Rabo bank evenals andere banken het gesjoemel van de Grieken niet hebben gezien of nit wilden zien, metin hun achterhoofd als het mis gaat past de Overheid wel bij. Hoe het ook afloopt, de burger betaalt de rekening of via de bankkosten of via de belasting. Deze hele crisis maakt duidelijk, dat zowel banken (beleggings experts) als overheden ongestraft met geld van de BURGER kan spelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.