Home

Achtergrond 1 reactie

Grieks faillissement pijnlijk voor agribusiness

De euro staat onder druk door de aanhoudende onzekerheid over een Grieks faillissement. De euro is nu net meer dan 1,36 dollar waard, het laagste niveau sinds 18 februari.

Tegenover het Britse pond is het laagste niveau sinds begin maart aangetikt, maar sindsdien is de koers weer iets gestegen tot 0,87 pond. De Europese Centrale Bank (ECB) leent vanaf deze week met de Engelse, Zwitserse, Japanse en Amerikaanse centrale banken ongelimiteerd dollars aan banken in de Eurozone. Volgens de ECB was bij de banken een krapte aan dollars ontstaan omdat banken elkaar niet vertrouwen en elkaar daarom geen leningen verstrekken. De ECB neemt met behulp van de overige centrale bank deze kredietfunctie nu over om er zeker van te zijn dat banken uiteindelijk ook voldoende geld in kas hebben krediet aan bedrijven te verlenen. Het nieuws dat ook centrale banken buiten de Eurozone bereid zijn de Eurozone te helpen heeft speculanten even gerustgesteld en de euro weer wat aan waarde doen toenemen, maar het blijft symptoombestrijding: de structurele problemen in de Eurozone zijn nog verre van opgelost. De daling van de euro geeft exporteurs wel enige ruimte.

Een Grieks faillissement blijft nadrukkelijk op de radar te zien en kan de Nederlandse agribusiness hard raken. De Griekse consumentenmarkt zou instorten. Een eventuele nieuwe Griekse munt zou een zeer lage waarde hebben waardoor importeren lastig wordt. Nederland exporteert jaarlijks voor bijna een miljard euro aan voeding en levende dieren naar Griekenland, en zowel FrieslandCampina als Heineken hebben fabrieken in het land. De Griekse omzet van FrieslandCampina bedraagt circa 360 miljoen euro. De Rabobank heeft als grootste kredietverstrekker aan agrarisch Nederland een voorziening getroffen van 104 miljoen euro vanwege het risico op een Grieks faillissement, en nog eens 7 miljoen euro vanwege het risico op een Portugees faillissement. Het betreft investeringen die de bank eerder deed in Griekse staatsobligaties. In totaal heeft Rabobank meer dan 200 miljoen euro geïnvesteerd in Griekenland. Het risico is daarmee voor de bank beperkt. De situatie wordt vervelend als na Griekenland ook andere landen financieel ten onder gaan. Portugal lijkt de eerste kandidaat, gevolgd door Spanje en Italië. In het laatste land heeft Rabobank 347 miljoen euro uitstaan.

Voor de Nederlandse banken en pensioenfondsen is daarom het directe risico bij een faillissement vrij beperkt. Ze hebben hun waardeloze investeringen in het land overgedaan naar de ECB, lees de Europese belastingbetaler. De kosten van het probleem worden verplaatst. Hetzelfde gebeurde eerder met de ”foute” hypotheekportefeuilles van commerciële banken. Nederland verstrekte tot nu toe 2,4 miljard euro aan leningen direct aan Griekenland. Nog eens 2,3 miljard is toegezegd. Daarnaast heeft Nederland via het IMF 800 miljoen euro aan Griekenland geleend. De Nederlandse minister van financiën Jan Kees de Jager houdt vol dat Griekenland de schulden aan Nederland gaat terugbetalen, met rente, maar weinig analisten geloven hem.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Nou, mooi, ons varkensvlees en andere producten worden goedkoper op de wereldmarkt!

Of registreer je om te kunnen reageren.