Home

Achtergrond

General Mills verrast met goede resultaten

Het sentiment op beurzen is negatief. De economische groei is in de EU en de VS is bijna verdwenen en nu is ook de industriële productie in China gekrompen.

De prijs van tarwe en mais is mede hierdoor op weekbasis 2 tot 4 procent gedaald op de termijnmarkten en koopkrachtzorgen kunnen de aandelen van voedingsconcerns als Nestlé, Unilever en General Mills in de toekomst drukken, aldus analisten van zakenbank UBS.

Het laatstgenoemde bedrijf verraste deze week evenwel door veel betere resultaten bekend te maken dan analisten hadden verwacht. De producent van Cheerios ontbijtgranen, Haagen-Dazs-ijs en Yoplait-yoghurt verloor marktaandeel, maar wist een nog gezonde nettowinst van 400 miljoen dollar te boeken. Dat is ruim 20 miljoen dollar meer winst dan was geraamd. De resultaten hielpen ook Nestlé en Unilever beurswinst te boeken.

De omzet van het bedrijf uit Minnesota steeg 9 procent tot 3,8 miljard dollar. Een derde van de groei komt voort uit de acquisitie van het Franse Yoplait. General Mills verwacht dat de winst verder zal stijgen. Directeur Ken Powell geeft echter toe dat de reactie van consumenten op dalende koopkracht moeilijk te voorspellen zijn. Mogelijk kiezen ze voor minder of goedkope producten.
De grootste verliezers op de index van deze week zijn de trekkerbouwers. Agco, producent van onder meer Valtra en Fendt, verloor op weekbasis 11 procent,Case New Holland 8 procent. Hoewel boereninkomens dit jaar zijn gestegen, blijft de ingestorte huizenmarkt de bedrijven plagen. Amerikaanse banken denken dat de huizenprijzen nog zeker 4 procent zullen dalen voordat de markt stabiliseert.

De inkomensontwikkeling van boeren is bovendien onzekerder geworden nu president Obama heeft aangekondigd te willen snijden in subsidies. Hierdoor worden ook andere toeleveranciers van boeren geraakt, zoals mestconcern Yara en zaaigoedconcern Monsanto.

Of registreer je om te kunnen reageren.