Home

Achtergrond 1077 x bekeken

Franse stagiair zorgt voor extra handen bij aardappeloogst

Zeewolde – Tristan Bradja helpt akkerbouwer Leo de Jonge in Zeewolde met de aardappeloogst. De Franse stagiair uit Villacerf loopt, net als medestudenten van de agrarische beroepsopleiding in Plombiéres-les-Dijon, een maand stage in Flevoland, vooral bij akkerbouwers.

Zeewolde – Tristan Bradja helpt akkerbouwer Leo de Jonge in Zeewolde met de aardappeloogst. De Franse stagiair uit Villacerf loopt, net als medestudenten van de agrarische beroepsopleiding in Plombiéres-les-Dijon, een maand stage in Flevoland, vooral bij akkerbouwers.

Het is de twintigste keer dan deze Franse jongeren naar Flevoland komen. Willemien Verbeek, de vrouw van De Jonge, vindt het een verrijking voor haar gezin. ”We hebben vier kinderen en die genieten er ook van. Tristan speelt met ze, maar helpt ze ook met de Franse taal.”

Dezer dagen worden de leerlingen bezocht door twee docenten. ”Dat geeft aan dat de prioriteit hoog ligt. Terug op school moeten ze een presentatie geven over hun ervaringen.”

Aan de aardappeloogst werken ook Verbeeks schoonvader, een buurjongen en AOC-stagiaire Bart Vermue uit Zeeland mee. ”Het rooien van deze fritesaardappelen gaat wel goed”, weet Verbeek. ”We verwachten meer problemen met de uien.” Foto Inaxion

Hemmen – In Hemmen in de Betuwe is op het biologische bedrijf van André Jurrius begonnen met de oogst van de pompoenen. Jurrius is zeven jaar geleden begonnen met het telen van het populaire gewas. Door het natte weer valt de oogst dit jaar wel iets tegen. Naar verwachting wordt er dit jaar rond de 10.000 kilo van het 6 hectare grote perceel gehaald. Dat is 2.000 kilo minder dan vorig jaar. De oogst duurt nog tot half oktober. Na de oogst worden de pompoenen gekoeld opgeslagen. Foto Vidiphoto

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.