Home

Achtergrond 383 x bekeken

Flevolandse jeugd vestigt wereldrecord wortelbijten

Lelystad - Vijfhonderdvijftig leerlingen van basisscholen in de provincie Flevoland hebben samen het wereldrecord wortelbijten gevestigd. De actie is opgezet door een aantal organisaties die zich inzetten voor een gezondere levensstijl.

Flevolandse jeugd vestigt wereldrecord wortelbijten

Lelystad - Vijfhonderdvijftig leerlingen van basisscholen in de provincie Flevoland hebben samen het wereldrecord wortelbijten gevestigd. De actie is opgezet door een aantal organisaties die zich inzetten voor een gezondere levensstijl.

De recordpoging vormde het startsein van de landelijke actie Ik Lekker Fit?, die kinderen bewust maakt van het belang van goede voeding en voldoende beweging. De wortels zijn geleverd door FlevoWortelBos, gevormd door drie akkerbouwers/vollegrondstelers, die op speelse manier landbouwproducten onder de aandacht van de jeugd willen brengen. Harold Zondag van FlevoWortelBos zegt dat met dergelijke acties zowel een brug geslagen wordt naar jonge consumenten als naar organisaties die betrokken zijn bij de volksgezondheid. Foto Vidiphoto

Freiland-hennen genieten van mooi weer

Landgraaf – Met het mooie weer van deze week komen de Freilandhennen van Leo Pennartz in Landgraaf graag naar buiten. Pennartz heeft 12.500 hennen die buiten kunnen lopen op 5,5 hectare. De Limburgse pluimveehouder is niet bevreesd voor besmettingen met vogelgriep. ”De pluimveedichtheid is hier niet groot en er is ook niet veel oppervlaktewater waar wilde vogels komen”, aldus Pennartz. Foto Twan Wiermans

Persoonlijk contact voorop bij open dagen groenteveredeling

Dirkshorn – Deze week worden onder prachtige weersomstandigheden de jaarlijkse open dagen gehouden bij veredelingsbedrijven in de vollegrondsgroentesector, zoals hier bij Nickerson-Zwaan, Clause en Vilmorin in het Noord-Hollandse Dirkshorn. Persoonlijk contact, daar gaat het volgens Frans van der Ploeg van Nickerson-Zwaan om. ”In principe zijn al die rassen vergelijkbaar”, relativeert Van der Ploeg. ”De concurrentie heeft ook goede soorten. Door te prikkelen krijg je een speciale band met telers.” Foto Petra Vos

Zie ook Klanten binden op open dagen

Mooi weer om de laatste snede gras in te kuilen

Kamperveen – Melkveehouder Wim Lekkerkerker verdeelt gras over de kuil. Samen met loonbedrijf Korenberg heeft hij gisteren de vierde en laatste snede gras, 32 hectare, van het land gehaald. Ook de koeien hebben op het perceel nog een keer gegraasd. Lekkerkerker heeft een melkveebedrijf met 90 melkkoeien in het Overijsselse Kamperveen. Hij is tevreden over de grasopbrengst dit seizoen, en heeft weinig hinder ondervonden van de droge zomer. Alleen de derde snede viel de melkveehouder wat tegen. Foto Ruud Ploeg

Groningse uien afland geleverd voor de pool

Alteveer - De Groninger akkerbouwer Hendrik Moed levert zijn uien af land af, nadat ze tien dagen geleden zijn gerooid. Eerder kon niet, vanwege de regen. Het is de eerste uienoogst voor Moed. “Op zich bevalt het goed, ik vind het een leuk gewas. Alleen de prijs hè, dat ziet er niet best uit. Er is geen vraag.” Aangezien Moed zijn 4,25 hectare uien in poolverband afzet, is het naar de uiteindelijk prijs nog gissen. “De opbrengst is zeldzaam goed met 74 ton bruto per hectare. Maar ik heb liever een goede prijs.” Volgend jaar handhaaft de Onstwedder teler waarschijnlijk zijn areaal. Foto Koos van der SpekFoto

Christel Labee

Of registreer je om te kunnen reageren.