Home

Achtergrond

Europese Commissie eist betere bijschrijving op fytosanitaire certificaten

Roelofarendsveen – De Europese Commissie heeft Nederland opgedragen om op korte termijn de controle op bijschrijvingen op het vereiste peil te brengen.

Dit staat in een brief die de VWA aan de importeurs van plantmateriaal heeft verzonden. De Europese Unie stelt eisen aan het fytosanitair certificaat bij de import van planten en plantaardige producten in de EU. Eén van deze eisen betreft de ’bijschrijving’, ook wel de ’additional declaration’.

In bepaalde gevallen dient middels een bijschrijving aangegeven te worden op welke wijze aan een importeis is voldaan. Ontbreekt in dat geval de bijschrijving dan voldoet de zending niet aan de importeisen van de EU. Vanaf 1 oktober 2011 starten de keuringdiensten (BKD, NAK, Naktuinbouw en KCB) in opdracht van de VWA de controles op de aanwezigheid van correcte bijschrijvingen.

Dit gebeurt eerst voor snijbloemen en groente & fruit. Controles in andere sectoren starten begin volgend jaar. Meer informatie is te vinden op de website van de VWA.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.