Home

Achtergrond

Euro omlaag, kans op renteverlaging stijgt

De euro heeft deze week fors aan waarde ingeboet ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Een euro is nu 1,34 dollar waard tegen 1,38 dollar een week geleden en 1,42 dollar aan het begin van de maand.

Een lagere waarde voor de euro heeft op de korte termijn slechts een beperkt gevolg voor de export. De aanhoudende onrust die de euro omlaag trekt, haalt wel ook de rente omlaag.

Een lagere waarde voor de euro maakt wel de inkoop van granen en soja duurder voor bedrijven in de Eurozone, zoals veevoerconcerns. Graan en soja worden op de wereldmarkt meestal in dollars verrekend. De prijzen voor graan en soja zijn echter eigenstandig fors gedaald deze week waardoor ook hiervan het effect vooralsnog beperkt is.

De koers met het Britse pond is vrij stabiel en de euro heeft aan waarde gewonnen ten opzichte van de Russische roebel. De druk op de euro houdt volgens analisten aan zolang een Grieks faillissement nadrukkelijk in beeld blijft en bezuinigingsplannen in Italië en Spanje onvoldoende doorgang vinden.

De financiële onzekerheid maakt wel volgens RBS dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente die het berekend aan commerciële banken volgende maand mogelijk zal verlagen met 0,5 procentpunt, tot 1 procent. Hiermee houdt de ECB de leenkosten voor banken laag zodat ook zij de ruimte houden om bedrijven leningen te verschaffen.

Het Euribor 3 maanden tarief, vaak een maatstaf voor leningen, is deze week wat opgelopen tot een nog altijd laag niveau van zo’n 1,53 procent. De Euribor is een gemiddelde van de rentepercentages die banken elkaar berekenen. Het oplopen van het tarief hangt niet, zoals vaak het geval, samen met de ECB-rente, maar met gebrek aan vertrouwen tussen Europese banken.

Het is de vraag welke banken grote posities hebben in bijvoorbeeld riskant Grieks staatspapier. In Nederland heeft de Rabobank als grootste kredietverschaffer voor de land- en tuinbouw relatief weinig geld uitstaan in Griekenland. Het betreft iets meer dan 100 miljoen euro, wat zich laat vergelijken met een voorziening die de bank trof voor de Nederlandse tuinbouw van enkele honderden miljoenen euro.

Wanneer Griekenland failliet gaat is het indirecte risico echter wel groot. De banken zouden elkaar en daardoor niet meer vertrouwen wat een bom lijkt onder de kredietverlening aan bedrijven. Bovendien leert de markt van een Grieks faillissement dat de leiders in de Eurozone niet in staat zijn een kleine lidstaat financieel te stabiliseren.

Alle ogen zijn vanaf dat moment gericht op de politieke onrust in Italië en de zorgwekkende macro-economische cijfers die Spanje elk kwartaal publiceert. Voor de Nederlandse agribusiness staat zo’n 4 miljard euro export naar Italië, Spanje en Griekenland op het spel. FrieslandCampina realiseerde in 2010 zo’n 360 miljoen euro omzet in Griekenland en Heineken is er met verschillende merken marktleider.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.