Home

Achtergrond

Euro daalt in waarde, ECB houdt rentetarief laag

De euro is in waarde tegenover de dollar gedaald naar het laagste niveau sinds 12 juli. De euro is nu zo’n $ 1,40 waard.

De koers tegenover het Britse pond is vrij stabiel. De euro daalde vooral in waarde door de financiële onrust in de Eurozone die de Europese Centrale Bank (ECB) ertoe noopte de rente wederom ongemoeid te laten.

De druk op de euro wordt mogelijk versterkt door het vertrek van de Duitse ECB-bestuurder Jürgen Stark. Stark is volgens geruchten vertrokken omdat Duitsland het oneens is met het beleid van ECB om staatsschuld van Zuid-Europese landen op te kopen. Volgens Duitse media bereidt Duitsland reeds een plan voor om eigen banken te redden bij een failliet van Griekenland.
Euro-staatsobligaties die Zuid-Europese landen aan een lagere rente helpen, lijken geen optie. Duitsland is tegen en kredietbeoordelaar Standard & Poor’s stelt dat de obligaties geen mooie gemiddelde rente voor de Eurozone oplevert, maar dankzij Zuid-Europa gewoon zal worden beoordeeld als ’junk’.

Analisten zien geen verhoging van de rente nog dit jaar. Wel liet ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet bij het rentebesluit weten dat bestrijding van inflatie de belangrijkste taak blijft voor de ECB, en niet de oplossing van schuldenproblemen of het aandrijven van economische groei.
De ECB-rente staat nu op 1,5 procent. De Euribor, vaak een referentie bij leningen, is op weekbasis richting dit niveau gezakt en staat nu op 1,53 procent. ING denkt dat de rente uiteindelijk wel gaat oplopen richting de 1,90 procent in het eerste kwartaal van 2011. Weer een kwartaal later rekent de bank met een rente van 2,1 procent.

Opvallend is dat voedingsconcerns Pepsico en Nestlé hun verwachtingen naar beneden bijstelden vanwege de onrust. Men vreest dat agrarische grondstofprijzen relatief hoog zullen blijven, terwijl voedingsconcerns door het afgenomen consumentenvertrouwen deze hogere kosten niet meer volledig kunnen doorberekenen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.