Home

Achtergrond 266 x bekeken

Energieprijzen omlaag door economische onrust

De aanhoudende onrust in Eurozone en budgetproblemen voor de Amerikaanse overheid drukken de prijzen voor olie en gas.

De prijs voor een vat Noordzeeolie (159 liter) is in een week tijd bijna tien procent gedaald tot een kleine 104 dollar (77 euro). Daarmee staat de prijs op het laagste niveau sinds 9 augustus en 18 procent lager dan de top van dit jaar.

Oliemarkt-analisten zijn verdeeld over de komende week. Een kleine meerderheid denkt volgens een opiniepeiling van financieel persbureau Bloomberg dat de prijs verder daalt, eenvoudigweg omdat een oplossing voor de Eurozone of de politieke patstelling die de Amerikaanse financiën ondermijnt niet in zicht lijkt.

De gasprijs voor levering in 2012 is op de termijnmarkt op weekbasis een halve cent gedaald tot 26,8 eurocent per kuub. De spotmarkt noteert minder dan 0,2 tot 0,5 cent lager afhankelijk van de levertijd.

Tijdens piekuren wordt voor elektriciteitscontracten voor 2012 rond de 68 euro per MwH betaald. Op de spotmarkt is de elektriciteitsprijs wat gestegen. De gemiddelde marge (sparkspread) voor WKK-bezitters is gedaald tot onder 30 euro per MwH. Het is volgens analisten waarschijnlijk dat de druk op grondstoffen verder toeneemt terwijl de termijnmarkt elektriciteit vrij stabiel blijft, met dus een betere sparkspread tot gevolg.

Of registreer je om te kunnen reageren.