Home

Achtergrond

Economisch onweer zet druk op prijzen energie

De prijzen voor olie en gas komen onder druk te staan nu de zorg over de economie toeneemt.

De olieprijs steeg vorige week woensdag nog tot bijna 116 dollar per vat (159 liter) om vervolgens te dalen richting 112 dollar. Zakenbank Goldman Sachs denkt dat de prijsdruk dit jaar en begin 2012 zal aanhouden, onder meer doordat in de VS strategische voorraden vrijkomen.

De gasprijs beweegt op de termijnmarkt rond de 27,5 cent voor levering in 2012, net als vorige week. Op de spotmarkt wordt gemiddeld 0,4 cent minder betaald. Doordat de stroomprijs deze week daalde, is de marge voor WKK-bezitters gedaald. De stroomprijs daalde doordat de windproductie in Duitsland fors is toegenomen. Op de spotmarkt daalde de prijs overigens wel veel harder dan op de termijnmarkt.

Energiebureau Endon verwacht dat de druk op stroomprijzen aan zal houden.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.