Home

Achtergrond

Druk op energieprijzen

Na een korte opleving is de olieprijs weer wat gedaald. De prijs voor een vat Noordzeeolie steeg vorige week tot 114 dollar per vat (159 liter) maar lijkt nu terug op weg naar 110 dollar.

De prijsdaling volgt op uitblijvend herstel van de Amerikaanse banenmarkt, oplopende olievoorraden in de VS, herstel van de olieproductie in Libië en een wat aantrekkende waarde van de dollar ten opzichte van de euro. Olie wordt overwegend berekend in dollars en een ’duurdere’ dollar resulteert dus in minder vraag naar olie. Mais is door de koppeling via bio-ethanol aan de oliemarkt met een gelijk percentage in waarde gedaald.

De verwachtingen van analisten lopen ver uiteen. Een deel gelooft dat de financiële storm nog niet het krachtigste niveau heeft bereikt, maar anderen denken juist aan voorzichtig herstel. De gasprijs is op weekbasis op de termijnmarkt toegenomen van 26,3 tot 27,3 cent voor levering in 2012. Voor levering een jaar later wordt nog eens een cent meer betaald.

De stijging is opmerkelijk omdat de markt al weken speculeert op een daling. Energiebureau Endon zegt marktontwikkelingen als ’neutraal’ voor de termijnmarkt in te schatten. Als de markt beweegt, lijkt een lichte daling volgens Endon het meest voor de hand te liggen. De elektriciteitsprijzen zijn opgelopen, maar minder hard dan de gasprijs. Daarom komt de gemiddelde marge voor WKK-bezitters, de zogeheten sparkspread, net wat lager uit.

Elektriciteitsprijzen zullen deze week voor een goed deel afhangen van de productie van windenergie in Duitsland.

Of registreer je om te kunnen reageren.