Home

Achtergrond

Dollar helpt zuivel, onzekerheid beklemt

De Europese zuivelmarkt blijft nog enigszins profiteren van de sterke Amerikaanse dollar, hoewel klanten deze winst ook snel naar zich toe halen. Toch maakt het koersverschil wel iets uit voor de Europese exportvolumes. Nu gaat nog maar 1,36 dollar in een euro, tegenover 1,45 goed twee weken geleden. Die 9 cent sterkere dollar maakt hoe dan ook verschil uit voor exporteurs op de wereldmarkt.

De aanhoudende economische sores dreigt wel steeds roet in het eten te gooien. Kopers durven daar alle onzekerheid geen langdurige verplichtingen aan te gaan. Of ze kopen het ene moment nog wel en dan weer even niet. De handel heeft daardoor behoorlijk last van een achtbaan-gevoel.
Het beste gaan de zaken volgens de handel nog in de wei(poeder)markt. De voedingsindustrie trekt behoorlijk aan dit product en dat zorgt voor goede opbrengsten. Ook de kaasmarkt is nog altijd aardig vast. Producenten profiteren van een goede vraag vanuit Rusland. Het stuwt de verkoopprijzen.

De melkpoedermarkt heeft flink te lijden onder de economische onzekerheid, waardoor kopers afwachtend blijven. De markt voor boter leek vorige week de weg terug omhoog weer te hebben gevonden, maar de Fonterra-tender vandeze week gooide roet in het eten, vooral door het gerucht dat een deel van de Nieuw Zeelandse boter naar Europa is verkocht. Misschien onvermijdelijk gezien het grote prijsverschil, maar toch.

In Nederland heeft de spotmarkt nog altijd baat bij zowel een krap Nederlands aanbod als ook van een kleiner wordend Belgisch en Duits aanbod. Spotmelk noteert in Duitsland ook nauwelijks lager meer dan in Nederland.

Prognose: druk op poeders en op boter

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.