Home

Achtergrond

Dalende graanprijs domper voor beurskoersen

Druk op de graanprijzen pakt op de beurs voordelig uit voor verwerkende bedrijven als Kellogg, Unilever en General Mills. Ook vleesbedrijven als Smithfield Foods en Tyson Foods profiteren ervan dat lagere graanprijzen zich vertalen in lagere voerprijzen.

De grootste slachter wereldwijd, het Braziliaanse JBS, geldt als uitzondering. De Braziliaanse Bovespa-beurs verloor dit jaar al 22 procent en doet het slechter dan beurzen in andere opkomende economieën, becijferde Crédit Suisse.

De belangrijkste oorzaak van de Braziliaanse beursmalaise ligt in onzekerheid over inflatie en de wisselkoers van de munteenheid reais. De inflatie bedraagt dit jaar 7 procent en de koopkrachtgroei in Brazilië kan goed stilvallen. Van de export wordt weinig verwacht. Deze maand verloor de munteenheid wel 13 procent aan waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar, maar nog altijd staat de reais voor de export onvoordelig tegenover de dollar, de yen en euro.

De dip pakt ook niet goed uit voor bedrijven die juist aan boeren leveren en dus afhankelijk zijn van boereninkomens. Case New Holland verloor bijna 9 procent op weekbasis. Het Noorse kunstmestconcern Yara verloor eveneens fors terrein. Het bedrijf kondigt aan voor de tweede keer dit jaar de prijzen voor KAS te verhogen, maar volgens analisten dreigt de kunstmest gezien de graanprijsramingen voor 2012 toch wat duur te worden.

Yara kleunde bovendien opnieuw mis bij een grote overname. De BASF-stikstofactiviteiten gaan naar een concurrent uit Rusland die veel kleiner is dan Yara. Eerder verloor Yara de slag om Terra Industries tegen het ook al kleinere CF Industries. Yara, deels eigendom van de overheid, lijkt de slagkracht of overheidswil te missen voor grote overnames. Crédit Suisse stelt dat het beursverlies van Yara maar ook Mosaic overdreven is, en voorspelt stijgende koersen in de komende maanden.

Of registreer je om te kunnen reageren.