Home

Achtergrond 1137 x bekeken 2 reacties

'Boeren gaan grotere rol spelen'

Akkerbouwer Arnold van Woerkom uit Bant krijgt vrijdag bezoek van staatssecretaris Henk Bleker om te brainstormen over de op handen zijnde samenwerking met een melkveehouder. De twee willen hun bedrijven samenvoegen tot een duurzaam gemengd bedrijf.

Wat bent u precies van plan?
“Dat kan en wil ik niet vertellen. Onze plannen zijn zo innovatief dat er over vertellen meer verkeerd kan doen dan goed. Dan wordt het in een hokje geplaatst en beoordeeld. De agrarische sector is gebaat bij goede initiatieven die iets voor het algemeen belang betekenen.”

Een tipje van de sluier?
“We gaan voor het gemengde bedrijf. Kringloopdenken vanuit problemen. Bodemkwaliteit en duurzaamheid zijn de belangrijkste speerpunten. Onze bodem is namelijk niet meer in orde. Dat heeft ingrijpende consequenties. Daarover is wetenschappelijk weinig te vinden. Dat komt doordat wetenschappelijke instituten gericht onderzoek doen. De financier bepaalt en wat de opdrachtgever past, wordt breed uitgemeten. De rest wordt weggelaten. Kwalijk voor de sector.”

Waarom deze plannen?
“Er zijn veel problemen rondom agrarische producten die in de primaire sector zijn op te lossen. Ga maar eens met een kwaal naar de dokter. Wat het ook is, voedselkwaliteit komt vaak ter sprake. Schimmel in tarwe levert problemen op in de ontwikkeling van mensen en dieren. Waarom wordt dat niet bekendgemaakt? Dat is in ons belang. We weten zoveel en dan doen we er niets mee. We moeten de maatschappij serieus nemen. Dat wordt gewaardeerd. Ik kan heel goed luisteren en doe dat al jaren in de agrarische sector, politiek en maatschappij. Er wordt van alles gezegd over ons. Ik ben een marktman, zoek mogelijkheden en vind die. Nu zit ik met een schaal vol puzzelstukjes en die gaan op hun plek vallen. Dat is een grote kans.”

Wat is de bedoeling ervan?
“De primaire sector, landbouwbreed, gaat een veel grotere rol spelen in de wereld. Inhoudelijker en beter dan nu. We moeten uit die markt van kosten en kostprijs met een onderscheidend product met hoge toegevoegde waarde. Bijvoorbeeld bloembollen waarvoor je in Holland moet zijn. Nederlandse ondernemers worden straks gevraagd om in het buitenland onze strategie toe te lichten. Buitenlandse bedrijven zitten nu al op het puntje van hun stoel als ik hierover iets vertel. Dan weet ik genoeg, dit zijn kansen. We moeten wel voorop blijven lopen, want in het buitenland staan ze ook niet stil. Wakker blijven en opschieten, dus. Duurzaamheid richting milieu en in de zin van tijd is mijn doel. Een onderneming waar volgende generaties mee verder kunnen. Een lange termijn visie. Mijn zoon kan niet boeren zoals zijn voorouders dat deden. Maar ik hoop de jongeren over twintig jaar lekker aan het werk te zien in deze sector. Meer hoef ik niet.”

Wat vinden kennisinstellingen van de plannen?
“Naast boeren worden zij de grote winnaar als ze meedoen. Ze gaan onderzoeken en vermarkten. Nu kijken ze nog waar de geldstromen zitten en kunnen ze geen kant op. Wel zijn ze benieuwd wat wij voor elkaar krijgen. Onderzoek is een onderdeel van de plannen, net als bijvoorbeeld duurzame landbouw.” 

Wat is de valkuil?
“Dat mensen niet durven. Dat agrarisch ondernemers er niet voor open staan. Er wordt vaak traditioneel gedacht. Je moet eigenwijsheid hebben en als je wijs genoeg bent, ga je door. Dat zijn ingewikkelde trajecten, niet des boers. Tussen samenwerkende boeren moet een klik zijn, want samenwerken is net als een huwelijk. Er komen ook spannende momenten. En je moet elkaar wat gunnen. Als de een 70 procent voordeel heeft en de ander 30, heb je toch allebei nog voordeel? Bekijk het van de positieve kant en vertrouw elkaar.”

Wanneer horen we meer?
“Dat weet ik niet, dat ligt aan een heleboel partijen. Als iedereen de schouders eronder zet, kan het heel snel gaan. Als iedereen onmogelijke vragen gaat stellen, kan dat een obstakel worden. Wij durven innovatief te zijn, innovatie en zekerheid bijten elkaar. Nu Bleker komt, zijn we weer een stapje verder. Wat wij nu organiseren krijgt ergens een plekje en ik hoop als eerste bij ons.”

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Beste Arnold, heb je er al eens over nagedacht waaróm je bodem niet meer in orde is?

  • no-profile-image

    Ik denk het altijd spraakmakende onderwerp MEST !

Of registreer je om te kunnen reageren.