Home

Achtergrond

Beter weer drukt aardappeltermijnprijs

De telersvereniging VTA plande deze week een oogstprognose op basis van proefrooiing. Deze is in zekere zin ingehaald door hectische werkzaamheden voor de hoofdoogst, zij het niet alleen van aardappelen.

Heel voorzichtige schatting uitgaande van een doorsnee perceel zonder problemen bevestigt eerdere ervaringen. De slotsom: per plant minder knollen, maar van flink formaat. Dat leidt per saldo tot een opbrengst die qua tonnen gelijk is aan die van de oogst 2010, maar veel betere kwaliteit biedt voor de verwerker, óók ten aanzien van onderwatergewicht.

Inmiddels is de notering voor Bintje bij de zuiderburen beland op € 4 per 100 kilo. Challenger noteerde € 4,20. Asterix is nog te weinig verhandeld. De termijnmarkt heeft vorige week gereageerd op de omslag naar droger weer met daling van de prijs voor april 2012 tot beneden € 7. Volgens insiders is dat een te ver neerwaarts doorgeschoten niveau, dat zich binnenkort zal herstellen.

Prognose: prijsdruk

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.