Home

Achtergrond 1784 x bekeken

Zuivel herovert Edammer en Goudse kaas

Goudse en Edammer kaas zijn oer-Hollandse zuivelproducten, maar al jarenlang worden buiten Nederland veel meer Goudse en Edammer kazen geproduceerd dan binnen Nederland.

De kazen zijn zo bezien een wereldwijd succes, maar de Nederlandse zuivelsector kon er zich niet meer mee profileren. Goudse en Edammer zijn soortnamen geworden. Dat er eind 2010 toch een EU-erkenning kwam voor Gouda en Edam-Holland is dan ook een belangrijke mijlpaal.

Duitse of Poolse kaas in het supermarktschap
Zelfs in Nederland kan de consument er niet zeker van zijn dat hij of zij een stuk kaas van eigen bodem koopt, wanneer dat in de supermarkt wordt aangeschaft. Nederland produceert en exporteert honderdduizenden tonnen Goudse en Edammer kaas, maar importeert ook grote hoeveelheden. Niet zelden gebeurt het dat de supermarktklant zonder het te weten Duitse kaas aanschaft (of uit een ander land), terwijl hij of zij denkt een stukje Nederlands product mee naar huis te nemen.

De kans op verwarring is vooral groot als door de kaashandel (of in opdracht van de super) een mooie Nederlandse sticker op de kaas is aangebracht. De herkomst van de kaas is vaak alleen te achterhalen via het verplichte ovaaltje op de verpakking met daarin de EU-erkenningscode van de producent. De meeste consumenten letten daar echter niet op of snappen niet waar de code op duidt. Handelaren en supers laten dat vaak maar liever zo. Het geeft hen de vrijheid om te schuiven met het assortiment zonder dat de klant daar iets van merkt.

Gouda en Edam Holland BGA-kaas
De Europese erkenning voor Goudse en Edammer kaas van Nederlandse oorsprong is er niet zonder slag of stoot gekomen. Ook al is reeds in de jaren vijftig van de vorige eeuw een Nederlandse erkenning geregeld. Voor Noord-Hollandse kaas was de EU-erkenning binnen een jaar geregeld, de erkenning van Goudse en Edammer kaas van Nederlandse bodem kostte zeven jaar. De aanvraag werd in 2003 ingediend, in december 2010 werd de erkenning geregistreerd als BGA (beschermde geografische aanduiding). Een generieke erkenning voor Goudse en Edammer kaas zat er sowieso niet in en zelfs het erkend krijgen van kazen onder de naam Gouda en Edam Holland stuitte op veel verzet. In te veel landen wordt Goudse en Edammer kaas geproduceerd. Toch kan de Nederlandse zuivelsector nu een verschil maken. Hoe ze dat precies wil doen, is blijkbaar nog lang geen uitgemaakte zaak. Bij het binnenhalen van de erkenning lag er nog geen marketingstrategie klaar en producenten en handel zijn hierover nog steeds aan het bakkeleien. Alles draait om de vraag hoe het beste munt is te slaan uit de nieuwe beschermde status.

Noord-Hollandse BOB-kaas
Noord-Hollandse Gouda en Edam is de oudste EU-erkende 'fabriekskaas' van Nederland. De erkenning is aangevraagd door het toenmalige Campina en verkregen in 1996. Hoewel momenteel alleen de FrieslandCampina-fabriek in Lutjewinkel Noord-Hollandse kazen met het rode zegel produceert (en dan ook nog alleen de Goudse variant), mogen ook andere producenten en handelaren in Noord-Holland deze beschermde kaassoort op de markt brengen. Voorwaarde is dat Noord-Hollandse melk in een Noord-Hollandse fabriek wordt geproduceerd en in Noord-Holland wordt gerijpt. Cono zou ook Noord-Hollandse BOB-kaas (beschermde oorsprongsbenaming) mogen produceren, maar hanteert een andere strategie. Ook handelaren brengen voor zover bekend geen eigen Noord-Hollandse BOB op de markt. De jaarlijkse productiehoeveelheid is een goed bewaard geheim. De meeropbrengst ligt tussen de 50 en 75 cent per kilo.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.