Home

Achtergrond

Zomerserie

Weer in beeld

Landbouw en veeteelt zijn de belangrijkste inkomstenbronnen van het door sneeuwstorm getroffen gebied in Chili.


Foto ANP


Lonquimay – Zuid-Chili kampt met de gevolgen van een van de hevigste sneeuwstormen die het gebied de afgelopen dertig jaar meemaakte. De overheid heeft in acht plattelandsgemeenten de noodtoestand afgekondigd en zet zo veel mogelijk hulpverleners in. Meer dan 16.000 mensen zijn afgesloten van de buitenwereld. Op bepaalde plekken is 2,3 meter sneeuw gevallen. Wat de precieze schade is, is nog onduidelijk. Landbouw en veeteelt zijn de belangrijkste inkomstenbronnen van het gebied. Inwoners klagen over voedseltekort en zitten zonder stroom.

Brievenbussen in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch zijn door de zware sneeuwval in het gebied moelijk te bereiken. Voor de komende dagen wordt in het land nog meer sneeuwval verwacht. Nieuw-Zeelandse media spreken van weersomstandigheden die je maar eens in je leven meemaakt.


Foto ANP


Terwijl de Nederlandse zomer maar heel matig is, pakt de winter in Nieuw-Zeeland in alle hevigheid uit. Het land kampt met de zwaarste sneeuwstormen in decennia. In Auckland, op het Noordereiland, viel voor het eerst in dertig jaar sneeuw. Wegen zijn afgesloten, het treinverkeer en vliegverkeer ligt stil en de stroom is in veel gebieden uitgevallen. Autoriteiten roepen burgers op zich klaar te maken voor zware omstandigheden door te zorgen voor voldoende voedsel en warme kleding. De komende dagen wordt nog meer sneeuw verwacht.

Grasdrogerij Ruinerwold haalt in een straal van 100 kilometer om het bedrijf gras en luzerne op om dit te drogen tot brokken.


Foto Frank Uijlenbroek


Ruinerwold – Bij de Coöperatieve Grasdrogerij Ruinerwold in Drenthe komt de aanvoer van gras en luzerne langzaam op gang. In de maanden mei en juni was het erg droog waardoor het gras langzaam groeide. Juli was een zeer natte maand waardoor de aanvoer van gras beperkt was. Inmiddels begint de aanvoer op gang te komen en wordt er met twee grote droogtrommels rond de 1.000 ton gras en luzerne per dag gedroogd. De twee drogers hebben een totale capaciteit van 50.000 liter waterverdamping per uur.

De orkaan Irene raast over de Bahamas en groeit langzaam uit tot een orkaan van de derde en mogelijk zelfs vierde categorie.


Foto ANP


De eerste orkaan van het Atlantische orkaanseizoen, Irene, heeft voor zware windstoten en veel regen gezorgd. Verwacht wordt dat Irene straks de oostkust van de Verenigde Staten bereikt en in Florida, Georgia of South-Carolina aan land komt. Maandag ontwortelde ze in Puerto Rico bomen en kwamen meer dan een miljoen mensen zonder stroom te zitten. Er zijn geen gewonden gemeld. Ook in de Dominicaanse Republiek zorgde de orkaan voor problemen. Meer dan duizend Dominicanen zijn geëvacueerd. Haïti krijgt waarschijnlijk ook zware regenval.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.