Home

Achtergrond 306 x bekeken

Zo ongeveer alles zit Franse varkenshouders tegen

De Franse varkenshouder heeft het moeilijk. De prijzen blijven kwakkelen, de grote supermarkten lijken steeds meer buitenlands varkensvlees in te voeren, de consumptie loopt terug en er zijn meer tegenslagen.

De Franse varkensstapel neemt de laatste tijd, net als die in veel andere Europese landen, gestaag af. Het Franse ministerie van landbouw telde eind 2010 alles bij elkaar 14.531.916 varkens, 1,3 procent minder dan een jaar eerder.

Het aantal zeugen van 50 kilo of zwaarder liep met 3,8 procent terug naar 1.162.135. Frankrijk staat daarmee op de vierde plaats in Europa, ver na de koplopers Spanje en Duitsland maar op ongeveer dezelfde hoogte als Polen.

Wat productie betreft is de varkensslacht in Frankrijk in het jaar tot eind juni uitgekomen op ruim 25,1 miljoen stuks, 1,2 procent minder dan in de voorafgaande twaalf maanden. Die krimp lijkt de laatste tijd nog wat aan te sterken want de agrarische informatiedienst Agreste komt over de eerste jaarhelft alleen op een daling van 1,6 procent bij de varkensslacht die daarmee op precies 12.373.621 dieren ofwel nagenoeg een miljoen ton vlees is uitgekomen.

Die terugloop heeft voor een deel te maken met het inzakken van de consumptie van varkensvlees, ham en worstjes. In de eerste jaarhelft werd daarvan wederom bijna 3 procent minder verkocht,.
Fransen geven niet alleen de voorkeur aan de wat goedkopere kip, maar laten ook vlees wat vaker gewoon links liggen. Ook de internationale handel, zowel in levende dieren als in vlees, loopt terug. Volgens Agreste zijn er in de eerste jaarhelft 6 procent minder varkens uitgevoerd, waarbij vooral Nederland, België en enkele nieuwere EU-staten minder afnemen.

Tegelijkertijd weten Spanje en ook Nederland juist meer levende varkens naar Franse afnemers te verkopen, wat aan lijkt te sluiten bij de beschuldiging van de Franse varkenshouder dat de vleesbedrijven en supermarkten meer product uit het buitenland verkopen en verwerken.

De export van varkensvlees krimpt ook, met 0,8 procent. Hier komt de schade vooral voor rekening van EU-landen die 8 procent minder afnamen. De krimp heeft ook z’n gevolgen voor de varkensprijzen. De varkenshouders klagen al maanden dat de prijzen te laag zijn om de productiekosten te kunnen dekken.

De notering blijft hangen rond de € 1,275 per kilo, het laagste niveau in maanden. ”De varkensprijzen liggen weliswaar op een relatief hoog peil sinds 2001, maar dat zou alleen goed nieuws zijn als je daar de productiekosten niet tegenover hoefde te zetten.De situatie is de slechtste van de laatste tien jaar”, aldus het bestuur van de varkensbeurs Marché du Porc Breton in Plérin.

En dan hebben de varkensboeren ook nog te maken met groene algen. De laatste weken zijn in de baai van Morieux meer dan dertig dode wilde zwijnen aangetroffen, die zijn bezweken door de giftige dampen van verrottende algen. De beschuldigende vinger wijst daarbij steeds weer naar de veehouders die het oppervlaktewater met te veel nitraten zouden vervuilen.

”Hebben vervuild”, zeggen de boeren zelf. ”Wij hebben de laatste jaren juist heel veel maatregelen genomen om die vervuiling tegen te gaan. Het kost alleen tijd voordat dat doorwerkt in het milieu en de algenvorming. Het is echter onrechtvaardig om steeds maar naar ons veehouders te blijven wijzen”, is het weerwoord van de regionale afdeling van de boerenbond FDSEA.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.