Home

Achtergrond

Westlandse druif is cultuurgoed van Westland

De Westlandse druif is sinds 2003 geregistreerd als Beschermde geografische aanduiding (BGA).

Daarmee is de bescherming anders geregeld dan bij bijvoorbeeld Boeren-Leidse kaas met sleutels. Daarvoor geldt een beschermde-oorsprongsbenaming (BOB). De Westlandse druif is daardoor meer als merk bekend. Er zijn niet typisch Westlandse tafeldruivenrassen aan verbonden op themapark Westlandse Druif in Poeldijk.

Beschermde-oorsprongsbenaming
Agd.media belicht deze zomer acht producten die een beschermde status hebben volgens een Europese verordening. Verordening 2081/92 inzake de bescherming van geografische en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten en levensmiddelen, zoals deze voluit heet, beschermt deze streekproducten tegen namaak.

Voor elk beschermd product gelden strenge regels ten aanzien van procedé en een afgebakend gebied waar het wordt gemaakt. De bescherming geldt alleen binnen de Europese Unie, daarbuiten is het product niet beschermd.

In dit deel komt de Westlandse druif aan de orde, die wordt gerekend tot cultuurgoed van het Westland.

Tafeldruiventeelt basis tuinbouw Westland
Pastoor Franciscus Verburch wordt genoemd als eerste pastoor van het Westland die in 1647 de druiventeelt in het Westland heeft ingevoerd. Hij wordt daarom geëerd door de Westlandse bevolking met een standbeeld. Het beeld heeft een prominente plek in het centrum van het kerkdorp Poeldijk, waar zijn standplaats was.

Nu is de druiventeelt geen professionele bedrijfstak meer in het Westland, waar nog steeds het centrum voor de kasteelt is gevestigd, tegenwoordig het Greenport Westland genoemd. De druiventeelt is dan misschien verdwenen, er zijn nog producten die er sterk aan doen denken, zoals de moderne minitrostomaten. De brixwaarden (suikergehalten) van deze tomaten liggen soms ook op 12, dat is een vrijwel gelijk niveau als de druiven.

De beste Westlandse druiventelers kwamen destijds aan een opbrengst van bijna 3 kilo per vierkante meter, onrendabel vergeleken met moderne tuinbouwgewassen. Bij tomaten beloopt de opbrengst per vierkante meter vaak ruim boven de 70 kilo.

Westlands cultuurgoed in themapark
Sinds 2007 staat het er, het themapark Westlandse Druif. Na het verkrijgen van de status voor beschermde geografische aanduiding in 2003 was dat de volgende stap in het bewaren van het cultuurgoed voor het Westland.

In zes druivenserres teelt de gelijknamige stichting 30.000 kilo druiven. Dat is bijna de helft van de Nederlandse professionele druiventeelt. Onder de merknaam Westlandse Druif worden de druiven afgezet in proeverijen, de winkel en via de groothandel. Inkomsten van de stichting zijn naast de druivenverkoop ook de entree voor het park en horeca. Je kunt er goed feesten geven.

De teelt is afgenomen in Nederland, maar het product tafeldruiven zou goed passen in het Nederlandse tuinbouwassortiment om zo weer in omvang te groeien, denkt Stichting De Westlandse Druif.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.