Home

Achtergrond

Week 34: vriendelijk marktbeeld kuikenvlees

De situatie op de markt van kuikenvlees wordt door zowel slachterijen als handelaren opnieuw als tamelijk positief beoordeeld. Op zich is dat wel opmerkelijk, want meestal trekt de markt pas vanaf eind augustus begin september na de vakantie periode weer wat aan, maar dit jaar is dat beeld al enkele weken zichtbaar en dat zet deze week dus ook door.

De vraag naar verse kuikendelen van de Nederlandse retailers is zeker niet slecht en dat geldt voor de meeste winkelbedrijven in de ons omringende landen. Wat dat betreft zijn vooral Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk goed in beeld. Daarnaast merkte een enkele handelaar op dat er zelfs een heel behoorlijke vraag naar vers product was vanuit Oost Europese EU landen.

De vraag naar kappen is ook heel goed en hiervan zullen de prijzen mogelijk toch wat verder moeten gaan oplopen, want zo extreem groot is het aanbod van kuikenborsten nu ook weer niet. De interesse van de uitsnijderijen naar deze kuikendelen, zou in elk geval tamelijk groot zijn.

Doordat de vraag naar diepgevroren product ook zeker niet slecht is, wordt er op dit moment ook niet bijster veel extra product ingevroren, maar loopt er meer product uit de vrieshuizen, dan dat er nog bij komt. De goede vraag zorgt er in ieder geval voor dat onder andere de prijzen van de kuikenbouten weer wat verder aantrekken.

Het zeker niet overdadige aanbod, in combinatie met een hele goede vraag, zijn de belangrijkste oorzaken van het huidige vriendelijke marktbeeld. Als er geen rare dingen gaan gebeuren, kan het marktbeeld zeker nog verder verbeteren, omdat ook de vakanties binnenkort ten einde lopen en dat zal gunstige effecten op de vraag hebben.

De positieve ontwikkelingen op deze markt vinden wij opnieuw terug bij de ontwikkeling van de prijzen van de levende kuikens.. Vanaf eind juli zijn de “vrije” prijzen voortdurend opgelopen, tot gemiddeld € 0,95/kg in de afgelopen week. Deze week werden de “vrije” prijzen met € 0,02/kg verhoogd en komen met gemiddeld € 0,97/kg weer aardig in de buurt van het jaarrecord van € 1,00/kg dat in april van dit jaar gerealiseerd werd. De basiscontractprijs voor levering vanaf volgende week, werd met een halve eurocent naar boven bijgesteld en noteerde € 0,805/kg inclusief BTW.

(Bron: PVE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.