Home

Achtergrond 1 reactie

Week 32: redelijk positief marktbeeld

Als het marktbericht hier zou eindigen, zou de conclusie luiden, dat de situatie op de markt van kuikenvlees toch langzaamaan wat lijkt te verbeteren. Uiteraard zijn er ook wat minder positieve ontwikkelingen en daar starten wij dan ook maar mee.

De vraag naar kuikenvlees van de Nederlandse retailers is niet echt slecht, maar zou wel wat beter kunnen. Veel zal er vanaf hangen, of er nog een echte warme periode in het verschiet ligt, want dan zal de binnenlandse vraag snel aantrekken. Daar komt nog bij dat het nog steeds volop vakantie is en dat helpt de markt, zeker met de huidige gematigde zomerse omstandigheden, ook niet echt veel verder.

De positieve ontwikkelingen die deze week opvallen, zijn vooral bij de export van kuikenvlees merkbaar, want daar is men redelijk over te spreken. De vraag naar verse kuikenpoten is behoorlijk aangetrokken en ook de vraag naar kappen voor de filet verwerking is tamelijk groot van omvang. De prijzen van deze soorten lopen dan ook wat op.

Daarnaast trekt ook de vraag naar bevroren kuikenbouten aan en ook hier zijn lichte prijsstijgingen merkbaar. Normaliter is dat vooral het gevolg van een oplopende interesse vanuit Oost Europese landen en die is er ook wel, maar er is ook een behoorlijke vraag naar kuikenbouten vanuit Zuid Afrika en dat is een opvallende ontwikkeling.

Een echte verklaring voor deze interesse was er niet, want normaliter zijn vooral Brazilië en in wat mindere mate de Verenigde Staten heer en meester in deze regio. Mogelijk dat deze landen om de één of andere reden nu wat minder aan de lopende vraag kunnen voldoen, of heeft men nog aantrekkelijker alternatieven gevonden, waardoor er nu wat meer ruimte voor Europese aanbieders is ontstaan.

Duidelijk is wel dat men de oorzaken niet precies in beeld heeft, maar omdat een goede maand geleden de export nog behoorlijk op slot zat, is men uiteraard tevreden met deze onverwachte (Zuid-Afrikaanse) ontwikkeling.

Naast de aantrekkende export is een andere positieve zaak, dat het aanbod zeker niet overdadig is. Vanaf eind juli is de productie vanuit de Nederlandse kuikenopzet in ieder geval niet extreem groot van omvang en ook de groei van de kuikens is, de gematigde zomerse weersomstandigheden in aanmerking genomen, redelijk normaal.

Deze omstandigheden, in combinatie met de aantrekken export en dito prijzen, dragen bij aan een redelijk optimisme, dat zeker bij een aantal slachters en handelaren leeft. Het zou wat dat betreft helemaal mooi zijn, als ook de binnenlandse consumptie wat aan gaat trekken

Al met al, dus een redelijk positief marktbeeld, dat terug te vinden is in hogere prijzen voor de levende “vrije” kuikens. Deze zijn voor lichte en zware kippen voor deze week met € 0,02/kg naar boven bijgesteld en noteren nu gemiddeld € 0,92/kg. De basiscontractprijs voor levering vanaf volgende week stabiliseerde op € 0,80/kg.

(Bron: PVE)

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    kip uit

    Dus bcp + !?

Of registreer je om te kunnen reageren.