Home

Achtergrond 6 reacties

Vrouwelijke kanjers

Ik ben op vakantie in Italië. We zijn er een week tussenuit, mijn vrouw wilde zon en warmte. Nou, die heeft ze, al drie dagen boven de 30 graden.

Gelukkig hoeven we niets en aan een korte broek en een shirtje hebben we genoeg. Een appartementje aan het Lago Maggiore en de Italiaanse vrouwen bevallen me wel, leuk om te zien, ad rem en vasthoudend.

Nu heeft Berlusconi alleen oog voor het eerste, maar ja hij is polygaam. Dat zo’n man nou niet in de gaten heeft dat hij het aanzien van het land en de politiek omlaag brengt.

Zo’n onbeheerste belhamel zagen we ook bij het IMF. De schade aan het vertrouwen in de internationale financiële wereld valt nog mee, maar ik vind het beschamend. Dat zulke mannetjes als notoire recidivisten niet eerder tot de orde worden geroepen, is fout.

Fout is ook dat sommige vrouwen een positie krijgen omdat ze vrouw zijn. Bij agrarische organisaties is de roep om vrouwelijke bestuurders groot. Terecht, maar soms vindt men blijkbaar de etalagewaarde van groter belang dan de bestuurlijke competenties.
Toekomstgericht denken, kennis en diepgang van zaken en enig charisma zijn een paar vaardigheden die een bestuurder moet bezitten. Het ene kan gebrek aan het andere wat compenseren.

Vrouwen geven aan deze competenties vaak een sociale en mannen een meer resultaatgerichte invulling. Vrouwen zorgen meer voor consistentie en discipline, mannen voor prestaties. Beide heb je nodig voor succesvol besturen.

De vakgroep varkenshouderij van LTO heeft een vrouwelijke kanjer, ook nog een goed communicator. Nu zit deze sector in zwaar weer, maar zonder Annechien was het nog moeilijker.
Waar ik naar toe wil: vrouwen om kwalitatieve redenen een zwaardere stem in de bedrijfsvoering geven. Voor sommigen betekent dat beter naar de vrouw luisteren. En voor organisaties als de zuivel, LTO, mengvoerindustrie en banken: zet goede vrouwen op belangrijke posities. Ze zijn er wel, kijk maar om je heen!


Laatste reacties

 • no-profile-image

  Marianne Eringa

  Dank voor je oproep, Jan van Weperen. Toevallig ben ik deze ochtend net bezig geweest met de voorbereiding van het project 'Meer vrouwen in besturen'. Dit najaar gaan we namelijk aan de slag om vrouwen te vinden die geinteresseerd zijn in een bestuurlijke functie. Vervolgens worden ze uitgenodigd voor een introductiebijeenkomst.Diversiteit maakt een bestuur extra krachtig!.

 • no-profile-image

  Nu snap ik waarom ik geen goede vrouwen tegen kom, ze zijn als Jan met vakantie in Italie.

 • no-profile-image

  Geeske Holtrop Hoekstra

  Jan , geweldig het stukje wat je hebt geschreven.

 • no-profile-image

  Het lijkt me beter om ipv meer vrouwen in besturen (en andere belangrijke functies) na te streven, te streven naar meer intellect. Want allemachtig, wat is het niveau laag!

 • no-profile-image

  Diana Mouws

  Hoi Jan,

  Eindelijk iemand die het snapt en helder ziet.
  Nu de rest nog haha...
  Ik had niet anders verwacht van je....
  Groetjes Diana

 • no-profile-image

  Mijn voorstel in dezen zou zijn, zoek naar de beste bestuurders en vergeet de sekse. Deze laatste is niet van belang, het gaat om het sociale intellect en daar zijn (jammer voor de haantjes) vrouwen beter in. DUS een gemengd bestuur waar een ieder een even zware stem heeft is mijn ideaal en zeker geen alleen vrouwen bestuur, hier schuilt net als in een alleen mannen bestuur een gevaar. Maar laten we nu niet als de politiek gaan vastleggen hoe de verdeling mannen en vrouwen MOET zijn. Moeten is dwang en huile is kinder gezang (oud kinder rijmpje gaat ook op voor grote mensen).

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.