Home

Achtergrond

‘Verloren jaar voor biogas’

Dit jaar is een verloren jaar voor de mestvergisting. Dat zegt voorzitter Aike Maarsingh van Biogas Branche Organisatie (BBO).Het beschikbare budget van subsidieregeling SDE+ is al in de eerste inschrijfronde van juli zo goed als op. Het gros van de boeren die een mestvergister willen bouwen, vist achter het net, want grote installaties van bijvoorbeeld afvalverwerkers kunnen goedkoper produceren en zijn daardoor het eerst aan de beurt. Er ontstaat nu een ‘stuwmeer’ van ondernemers die hun plannen rond hebben, maar niet aan de slag kunnen, stelt Maarsingh.

Maarsingh pleit voor een inhaalslag. Twee miljard euro aan subsidiegeld zou naar voren gehaald moeten worden om ondernemers versneld de kans te geven hun plannen uit te voeren. “Dan zouden bovendien de overheidsdoelen voor het jaar 2020 sneller bereikt worden.”

Volgens Maarsingh ligt er bovendien nog zeer veel geld op de plank aan niet-gebruikte subsidiegelden van vorige rondes. Ondernemers die wel inschrijven, maar hun plannen uiteindelijk niet uitvoeren. Klaas Kooistra van adviesburerau E-kwadraat bevestigt dat er een stuwmeer is. Hoe groot dat precies is, kan ook hij echter niet zeggen.

Kooistra stelt dat duidelijkheid over meerdere jaren van groot belang is. Het opstellen en doorrekenen van plannen kost veel tijd en energie. Tussentijds veranderen de bedragen, waardoor de plannen niet meer kloppen, en alsnog ingetrokken worden. “Zo creëer je dat stuwmeer dus.” Hij pleit voor een stabiel systeem waarbij meerdere jaren van te voren voor iedereen duidelijk is wat de te verwachten vergoedingen zijn.

Maarsingh vindt het zeer nodig dat er weer een aparte subsidiecategorie komt voor kleinschalige vergisting zoals biogas, tot twee megawatt of het equivalent daarvan in groen gas.

Theo Bijman van Nijhuis Water Technologie bevestigt dat vooral de beschikbaarheid van subsidiegeld een knelpunt is bij de ontwikkeling van de biogassector. “Wie investeert er in een loterij met zo’n lage kans van slagen?” Punt is dat ondernemers hoge kosten, soms tienduizenden euro’s, moeten maken voor advies- en leges van vergunningen, maar vervolgens afhankelijk zijn van loting bij het verdelen van de subsidiegelden.

Of registreer je om te kunnen reageren.