Home

Achtergrond

Verlies ADM en Bunge versterkt beeld van beurs

Beurzen zijn uiterst nerveus nu de grootste economieën ter wereld, de VS en de EU, opnieuw in een financiële crisis verkeren.

De kredietwaardigheid van de VS wordt mogelijk verlaagd, terwijl in de eurozone de schuldpositie van Italië en Spanje zorgen baart.

Op de belangrijkste beurzen werd acht dagen lang een verlies genoteerd. Europese beurzen kwamen op het laagste niveau in 11 maanden.

Illustratief voor het gemoed is toch wel de daling van de koersen van agriconcerns Bunge en ADM. Beide bedrijven zagen de marges op bio-ethanol door de hoge maisprijs stijgen. Tegelijk publiceerden ze winst- en omzetstijgingen die in lijn lagen met wat analisten hadden verwacht.
Beide verloren op weekbasis niettemin ruim 4 procent.

Woensdag werd op de beurs de ban even gebroken, mogelijk omdat koopjesjagers wilden profiteren van de nu wel erg lage beurskoersen. Het aantal deals steeg weer en de Dow Jones-index kwam 0,25 procent hoger uit. De verwachting is dat het wat betere sentiment aan zal houden nu de rentes op staatsleningen van Italië en Spanje weer wat teruglopen. Het verloop blijft echter koffiedik kijken.

De voor agribusiness-aandelen ook cruciale agrarische grondstofprijzen bieden weinig inzicht. Volgens zakenbank JP Morgan zullen grondstoffen zelfs bij een terugvallende economie standhouden met relatief hoge prijsniveaus. De najaarsoogst komt volgens de bank in de VS vermoedelijk kleiner uit dan waar tot nu toe mee wordt gerekend. Tegelijk verkoopt Rusland graan voor prijzen 10 procent onder de markt.

In dat opzicht is het hoopgevend dat uit deze week gepubliceerde kwartaalcijfers blijkt dat Unilever erin geslaagd is de sterkste prijsverhogingen sinds 2009 door te geven aan de consument. Zonder prijsuitval tot gevolg. Het aandeel steeg donderdagochtend met meer dan 6 procent in waarde.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.