Home

Achtergrond

Veel problemen met schot in wintertarwe

Doetinchem – Op veel percelen is er schot in de wintertarwe geconstateerd.Doetinchem – Op veel percelen is er schot in de wintertarwe geconstateerd. Schot ontstaat bij veel regen en relatief hoge temperaturen en is vaak zichtbaar in kiemende zaden. Bij het optreden van schot komen in de korrel processen op gang waardoor enzymen de aanwezige zetmeel en eiwitten omzetten in suikers en aminozuren. Door de aanwezigheid van deze enzymen wordt een schottige partij ongeschikt voor de broodbereiding en wordt ingenomen als voertarwe. Schot resulteert ook in een lagere opbrengst.

oto Koos van der Spek

Valburg – Medewerkers van aannemingsbedrijf Hoes uit Horssen zijn druk bezig met de bouw van een nieuwe stal voor melkveehouder en veehandelaar Hans van Noordenburg in het Gelderse Valburg. De oude stal van Van Noordenburg is te klein en toe aan vervanging. Daarom laat hij een grotere bouwen. Van Noordenburg wil uitbreiden van 35 naar 65 koeplaatsen, maar wil nog niet direct veel in quotum investeren. Ook heeft hij ruimte nodig voor handelsvee. Horssen heeft het momenteel druk met de stallenbouw. Hij heeft maar liefst vijf nieuwe melkveestallen onderhanden. Veehouders durven weer investeren met de hogere melkprijzen, signaleert hij. De stallenbouw is welkom werk voor de noodlijdende bouwsector.

Foto Vidiphoto

Berlijn - Gastvrouw Fredericke staat met verse groente, gevuld met sappen en wrongelvariaties, voor de Brandenburger Tor in het Duitse Berlijn.

Het is het begin van een nationale campagne van het federale ministerie van Voeding, die vijf porties fruit en groente promoot. Vandaag werd een brochure voor consumenten gepresenteerd voor het icoon van de Duitse hoofdstad.

Foto EPA

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.