Home

Achtergrond 3 reacties

Van Bakel was even beste vriend Wakker Dier

Het was vast niet hun bedoeling, maar even hadden de gebroeders Van Bakel en dierenorganisatie Wakker Dier parallelle belangen: Ze wilden agrarisch groot-ondernemer Huub van Deurzen op de knieën krijgen.

Wakker Dier verzet zich samen met onder meer de Werkgroep Milieubeheer Groesbeek al jaren tegen de komst van een legbatterij met 300.000 kippen in Groesbeek. Van Bakel werkte in eerste instantie samen met Van Deurzen en verschafte hem een hypotheek - volgens Wakker Dier van 5,4 miljoen euro, maar dat willen Van Deurzen c.s. niet bevestigen.

Van Deurzen werkte ondertussen ook samen met Van Bakel in de Verenigde Staten. Daar verwierf Van Deurzen via bemiddeling van Van Bakel een melkveebedrijf met 4.500 koeien in Hardin County, Ohio. Daar ontstond ruzie over, die oversloeg naar Groesbeek. Vanwege het geschil in de VS dreigde Van Bakel de hypotheek van de stal in Groesbeek terug te trekken, met als argument dat Van Deurzen niet aan zijn betalingsverplichtingen voldeed (logisch, want de nieuwe stal staat al jaren leeg).

Het conflict liep zo hoog op dat Van Bakel een executieverkoop aanvroeg. Notariskantoor Vierlingsbeek maakte dat aanstaande gebeuren bekend, want er moesten kopers worden gevonden. Op het moment dat Wakker Dier lucht kreeg van die aanstaande verkoping, was het geschil tussen Van Deurzen en Van Bakel volgens hun adviseurs al weer uit de lucht, maar het kwaad was geschied. Wakker Dier zag de voorgenomen verkoping, wist van de betalingsproblemen en dacht: 1 + 1 = 2.

Zoals het er nu naar uitziet, heeft Wakker Dier te vroeg victorie gekraaid. Volgens advocaat Johan van Groningen van Van Deurzen zijn de financiële perikelen opgelost en is het wachten nu op het moment dat de provincie Gelderland de laatste benodigde vergunning afgeeft, de milieuvergunning. Hij meent dat de provincie daar niet meer aan kan ontkomen. De Raad van State heeft volgens hem op 29 juli een precedent geschapen voor Van Deurzen met de uitspraak over een voorgenomen varkensstal in Diessen. Daar moet een NB-wet vergunning aan ondernemer Bert Rijnen worden gegeven omdat hij de extra emissie vanuit een grotere stal wel mag salderen met de aankoop van rechten van elders.

Van Deurzen wil ook gebruik maken van de salderingsmethode en kan volgens Van Groningen niet worden geweigerd. Wel houdt hij nog rekening met verdere juridische vertraging.

De hoop is wel om de leghennenstal binnen enkele maanden in bedrijf te hebben, in ieder geval vóór begin 2012. Anders is een kostbare interne verbouwing nodig. Wakker Dier hoopt de start in ieder geval tot begin 2012 tegen te houden, maar daarvoor kunnen ze waarschijnlijk niet meer rekenen op Van Bakel. Toch sluit Sjoerd van de Wouw van Wakker Dier niet uit dat de onderlinge ruzie tussen beide groot-boeren weer oplaait.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    In amerika is van bakel ook nog altijd bezig om zijn klanten op de knieen te krijgen,SHANDALIG is het !!!!!!!

  • no-profile-image

    Hoe kan nu nog een legbatterij in gebruik worden genomen

  • no-profile-image

    Omdat er misschien wel mensen zijn die geen salmonella eieren van scharrelkippen willen eten.

Of registreer je om te kunnen reageren.