Home

Achtergrond

Telers wachten nog op daling gasprijs

Hoe is het mogelijk dat de gasprijs zo zwak reageert op de prijsbeweging op de oliemarkt? Telers zijn verbaasd over het uitblijven van een prijseffect op de gasmarkt.

Dat de olieprijs bijna 20 procent inlevert is niet terug te zien aan de gasprijs. Een teler wijst op de prijs voor gas in 2012. De koers op die markt is een halve cent gezakt, niet meer. De dagmarkt varieert de laatste weken rond de 21 cent. Een analist geeft de bewegingsruimte aan tussen 20 en 21,5 cent. Daarbinnen er is wel degelijk beweging.

Afgaande op de reactie van telers is de markt afwachtend. ”Als ik 27 cent betaal voor gas in 2012 en nu ligt de dagmarkt op 21 cent, dan ga ik het avontuur op de dagmarkt wel aan.” Een grote tussenpartij in de energie voorziet geen duidelijk dalende trend voor de korte en middellange termijn. Energieprijzen reageren normaliter vertraagd op onrust in financiële markten, maar het aanbod van gas wordt door leveranciers bewust laag gehouden, stelt deze partij.

Vorig jaar werd op de dagmarkt 17 cent voor een kuub gas betaald. Nu is een vergelijkbaar niveau logisch maar wordt tot 22 cent neergelegd. Leveranciers schermden met een toenemende vraag naar gas vanuit Japan en Duitsland. In Duitsland zijn de rendementen op kolencentrales nu echter beter dan de rendementen op gasgestookte centrales. Het lijkt er dus op dat gas zeker niet in grote mate de weggevallen nucleaire energie-capaciteit in Duitsland op zal vangen. Geen reden voor een run op gas dus vanuit onze oosterburen.

Stroom is stabiel en de adviespartij verwacht pas bij een scherpe daling van de prijs voor olie, gas en kolen ruimte voor een prijsdaling voor stroom. De marge blijft daarmee voor WKK-bezitters ook de komende periode ongeveer gelijk.”

Of registreer je om te kunnen reageren.