Home

Achtergrond

Sprankjes hoop op prijsherstel

De noteringen voor veel zuivelgrondstoffen stabiliseerden de afgelopen week even of veerden zelfs iets op. De vraag blijft natuurlijk welke conclusies hieruit moeten worden getrokken, maar het geeft in ieder geval even een gevoel van respijt. Het blijft niet almaar slechter gaan. Zuivelhandelaren menen ook een iets aantrekkende vraag te signaleren.

Veel voedselverwerkende bedrijven komen langzaam weer uit hun vakantieritme en moeten hun voorraden weer aanvullen. Dat doen ze nog steeds in kleine porties, maar het is voelbaar dat er weer iets gebeurt op de markt.

Op de botermarkt is een aanwijsbare weg omhoog merkbaar. De spotnoteringen waren hier een tijdje duidelijk onder de 4.000 euro per ton geweest. De laatste dagen trekken ze weer dicht naar die 4.000 euro toe.

Ook de noteringen voor weipoeder trekken weer aan. Ze zijn nog lang niet weer op het niveau van februari/maart dit jaar, toen ze de 1.100 euro aantikten, maar na even de 750 euro te hebben aangetikt, trekken de noteringen weer aan.

Bij de kaas zijn in de voorbije weken enkele prijscorrecties naar beneden doorgevoerd. Volgens de handel wordt foliekaas momenteel voor iets onder de 3 euro per kilo verkocht, maar dat zorgt er dan wel voor dat aardige volumes kunnen worden afgezet, en daar is behoefte aan. Onder meer de verkopen naar Rusland lopen weer redelijk goed.

Ander goed nieuws is volgens de zuivelhandel dat de melkaanvoer terugloopt. Dat beperkte de druk op de markt.

De teruglopende aanvoer heeft ook tot gevolg dat het aanbod op de spotmarkt voor rauwe melk daalt. Nederlandse KKM-melk doet nu zo’n 34 cent af boerderij, Duitse en Belgische melk is veel goedkoper en ruim beschikbaar.

Prognose: iets hogere prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.