Home

Achtergrond

Slechts 1 procent voedingsclaims goedgekeurd

De Europese organisatie voor voedselveiligheid (Efsa) heeft zich positief uitgesproken over ruim 1 procent van 44.000 ingediende voedingsclaims.

Naar verwachting wordt nog dit jaar de definitieve lijst van goedgekeurde voedingsclaims bekendgemaakt. Naar schatting wordt één op de vijf in behandeling genomen gezondheidsclaims goedgekeurd. Dat betekent dat 80 procent van de behandelde claims is afgewezen.

De Efsa had in totaal 44.000 claims te verwerken, maar maakte uiteindelijk een selectie van 4.600 claims. Daarvan zijn 2.760 claims nu verwerkt, 1.550 zijn in de wacht geplaatst voor nadere beoordeling.

De beoordeling heeft bijna drie jaar op zich laten wachten. Eerder zou het definitieve oordeel al eind 2010 gereed zijn, maar dat liep vertraging op.

Goedgekeurde claims hebben met name betrekking op inhoudsstoffen, waarbij sprake is van wetenschappelijk aantoonbare gezondheidseffecten. Er is onder meer beoordeeld op de aanwezigheid en functie van vitaminen en mineralen, specifieke voedingsvezels, yoghurtculturen, anti-oxidanten, vetzuren en suikervervangers.

Doel is consumenten duidelijkheid te verschaffen over geclaimde gezondheidsinformatie op verpakkingen van diverse voedingsmiddelen. In het merendeel van de gevallen gaat het om claims op vitaminepreparaten, maaltijdvervangers en voedingssupplementen.

Of registreer je om te kunnen reageren.