Home

Achtergrond

Rusland vecht zich terug op wereldmarkt voor tarwe

Seizoen 2010/2011 heeft de wereldhandel in tarwe door elkaar geschud. Rusland en Oekraïne verdwenen vrijwel van de wereldmarkt. De VS en de EU profiteerden het meest van het ongebruikelijke graanseizoen.

Seizoen 2010/2011 stond in het teken van de misoogsten in Rusland en de Oekraïne. De graantelers daar oogstten 20 tot 30 procent minder tarwe door droogte. Rusland verbood de graanexport en Oekraïne kneep de export af met een quoteringssysteem.

Hiermee kwam een einde aan de opmars van Rusland op de tarwemarkt. De Russische export groeide van 10 miljoen ton in 2006/2007 naar bijna 19 miljoen ton in 2009/2010. Dat was goed voor een aandeel van bijna 14 procent van de wereldhandel in tarwe. Het land kon zich steeds meer meten met de marktmacht van de VS en de EU, die respectievelijk 18 procent en 16 procent van de markt in handen hadden.

De Russische opmars bracht het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) vorig jaar tot de conclusie dat Rusland binnen tien jaar de VS van de troon zal stoten op de tarwemarkt. Sinds 1945 is de VS heer en meester op de tarwemarkt met als piek een aandeel van 50 procent in 1974.

Maar de misoogst vorig jaar blokkeerde de opmars van Rusland. De tarwe-export kelderde naar 4 miljoen ton, net genoeg voor een marktaandeel van 3 procent. Ook Oekraïne zag zijn aandeel ineen schrompelen. Vooral de VS en de EU profiteerden van de droogte rond de Zwarte Zee. Het aandeel van de VS klom in 2010/2011 naar 27 procent en van de EU naar 17,3 procent.

Dit graanseizoen is minder dramatisch. Rusland en Oekraïne hebben volop tarwe geoogst. De Russische export kan weer groeien naar 16 miljoen ton, schat het USDA. Goed voor een aandeel van ruim 12 procent. De VS en de EU leveren marktaandeel in.

Maar Rusland kan die positie op de wereldmarkt alleen heroveren door tarwe goedkoop aan te bieden. Dat zet de prijs onder druk. Het is onwaarschijnlijk dat Rusland de export weer aan banden legt. President Medjedev zei dit weekeinde dat niet nodig te vinden vanwege de goede oogst.

Of registreer je om te kunnen reageren.