Home

Achtergrond

Rupsbanden voor capaciteit bij kapucijneroogst

Nederasselt – Commissionair Rijko zet rooiers met rupsbanden in om de capaciteit te vergroten bij de kapucijneroogst in het Gelderse Nederasselt.

Nederasselt – Commissionair Rijko zet rooiers met rupsbanden in om de capaciteit te vergroten bij de kapucijneroogst in het Gelderse Nederasselt. ”Op dit perceel zijn de omstandigheden nog wel goed”, zegt logistiek manager Frans Maassen. ”Maar hierna moeten we naar kleigronden waar het veel heeft geregend. Om problemen voor te zijn, zetten we deze machine in via loonwerker Hack Harvest.”


Rijko gaat zo lang mogelijk door met oogsten. ”Zeven dagen per week, 24 uur per dag. Pas als het echt niet gaat, stoppen we.” De kapucijneroogst is vier weken geleden begonnen en wordt deze week afgerond. De opbrengst is wisselend.  Van krap 4 tot 8 ton per hectare. Een heel grote variatie. Dat komt door de droge zaaiomstandigheden.” Normaal gesproken oogst Rijko 6 tot 6,5 ton per hectare.


Foto Vidiphoto

Margraten – Tarwe wordt geladen om plaats te maken voor de nieuwe oogst, op een Agrifirm-locatie in het Zuid-Limburgse Margraten.


Jurgen Conjarts van Agrifirm spreekt over een supergoede kwaliteit van deze eind vorige week gedorste tarwe. ”Hele hoge hectolitergewichten en een vochtpercentage van rond de 16 procent, hier rond Margraten. De opbrengst ligt gemiddeld op ruim 10 ton per hectare en er zijn ook telers die makkelijk over de 11 ton heen gaan. We hadden dat niet verwacht na het droge voorjaar.”


Doordat het gewas kort is gebleven, komt er te weinig stro. Hierdoor stijgt de stroprijs. Bijkomend voordeel voor de akkerbouw is dat het snel dorsen is op kort graan. ”De capaciteit is groot. We kunnen harder rijden dan in andere jaren, dus dat schiet lekker op. De helft van de oogst is klaar. Als het nog drie dagen mooi weer was geweest, hadden we alles binnen gehad.”


Niettemin is de aanvoer in de opslag veel groter dan de afvoer. Vanaf vier innamepunten wordt 30.000 ton graan in Zuid-Limburg door Agrifirm verzameld voor de boot vanaf Born. Het graan gaat naar verschillende voerfabrieken in het land.


Foto Twan Wiermans

Krasnodar – Russisch president Dimitri Medvedev (links) inspecteert de stand van de mais in de Koebanj, het graangebied in Zuid-Rusland aan de voet van de Kaukasus. Hij laat zich vergezellen door minister van landbouw Jelena Skrynnik (2e van links) en gouverneur Alexander Tkatsjov van de provincie Krasnodar (2e van rechts).


Een agrarisch specialist toont de president hoe goed de mais is gegroeid. De regio verwacht een grote graanoogst. Dat is op zich een goed bericht, maar het zal volgens gouverneur Tkatsjov wel weer tot lagere prijzen leiden.


Foto ANP

Rivesaltes – De druivenoogst is in Frankrijk in volle gang. Een druivenplukker leegt een emmer vol Muscat blanc-druiven in de wijngaard van Domaine de Rombeau in de Zuid-Franse regio Languedoc-Roussillon. De oogst is vroeg maar toch minder vroeg gekomen dan eerder verwacht. De druivenpluk komt voor een goed deel voor rekening van buitenlandse seizoensarbeiders uit onder meer Polen, Spanje en Portugal. In deze landen ligt de werkloosheid boven de 10 procent.

Foto ANP

Beijing – Marktverkopers in de Chinese hoofdstad Beijing maken vlees gereed voor de verkoop. De Chinese inflatie is mede door hoge vleesprijzen opgelopen tot 6,5 procent in juli. Voedselprijzen zijn ten opzichte van een jaar eerder 15 procent gestegen. Volgens het Chinese nationaal bureau voor de statistiek is de prijs voor varkensvlees 50 procent gestegen.


De economie groeit met meer dan 9 procent maar de inflatie doet een goed deel van de loonstijging teniet. De verwachting is dat China de prijsstijgingen zal proberen te stoppen door een verhoging van de rente. Een hogere rente kan echter ook de groei van de economie beperken.


Dat komt ongelegen juist nu de andere groeimotoren van de wereldeconomie, de VS, Japan en EU hun economische groei zien terugvallen. De Chinese overheid stelde zich eerder ten doel de inflatie te beperken tot 4 procent, maar premier Wen Jiabao zegt nu tegen staatsmedia dat ”met hard werken” de inflatie onder de 5 procent kan worden gehouden.


Foto ANP

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.