Home

Achtergrond

'Regels voor landbouwverkeer zijn niet altijd bekend'

Lelystad – Juist in deze periode, de oogsttijd, zijn er veel landbouwvoertuigen op de weg. Volgens Hero Dijkema, beleidsadviseur verkeer en vervoer van Cumela Nederland zijn de regels bekend maar niet altijd even duidelijk voor boeren.

Agenten van het Verkeershandhavingsteam (VHT) Flevoland hebben de laatste weken meer dan dertig voertuigen in Marknesse, in Flevoland geïnspecteerd. Daarbij werden 129 overtredingen geconstateerd. Geen van de bestuurders had de verzekeringspapieren bij zich. Ook waren de spiegels niet schoon genoeg en niet goed afgesteld en ontbrak goede verlichting. Volgens Dijkema zijn de regels waaraan landbouwvoertuigen moeten voldoen duidelijk opgeschreven in de Regeling Voertuigen. ”Maar niet iedereen is ervan op de hoogte en de overtredingen die boeren maken zijn daarom vaak geen opzet. Voor landbouwvoertuigen is er geen typegoedkeuring, zoals dat wel bij auto’s het geval is. Een landbouwvoertuig moet dus altijd zelf door de bestuurder nog worden gecontroleerd”.

Volgens Dijkema is de actieve controleactie in Flevoland een goede zaak. ”Het drukt de boeren en de loonbedrijven weer even met de neus op de feiten.” Ook geeft Dijkema aan dat er bij de politie vaak te weinig kennis is over waar landbouwvoertuigen aan moeten voldoen. In Flevoland hebben de agenten zich wat meer verdiept in de regels voor landbouwvoertuigen. Het verplichte trekkerrijbewijs voor jonge landbouwers wordt voorlopig nog niet ingevoerd. ”We zitten op dit moment in de voorbereidende fase, ik verwacht dat het pas in 2014 of 2015 zal worden ingevoerd” volgens Dijkema.

Ook het voorstel voor een vrijwillig kenteken dat aangeeft dat er legaal 40 kilometer per uur in plaats van 25 kilometer per uur mag worden gereden is nog in de discussiefase. Tot die tijd gedogen veel verkeerscontroleurs dat landbouwvoertuigen 40 kilometer per uur rijden.
De controleurs in Flevoland hebben het vooralsnog bij waarschuwingen gehouden. De komende weken gaan de agenten daadwerkelijk bekeuren. Er zal specifiek gelet worden op de staat van banden, de lengte en hoogte van de voertuigcombinaties, de verlichting, de plaatsing van de afgeknotte driehoek, remmen en technische inrichting van de machine.

Of registreer je om te kunnen reageren.