Home

Achtergrond

Prijs olie en elektra lopen op, gas stabiel

De olieprijs is in de VS en Europa licht opgelopen. Deels is de prijsstijging toe te schrijven aan het herwonnen vertrouwen in herstel van de Amerikaanse economie.De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, Ben Bernanke, heeft gezegd dat economische groei voor de VS in de toekomst niet in gevaar is, terwijl de bank voldoende middelen heeft om de economie blijvend te ondersteunen. De VS geldt als de grootste energieconsument ter wereld.

In Europa kan de prijs voor een vat Noordzeeolie (159 liter) wat dalen tot onder de 110 dollar omdat de Libische rebellen de oliebedrijven volledig in handen hebben. De angst voor een aanvoerschok lijkt weg te ebben.

Wel dreigt door de oplopende spanning tussen het Westen en Syrië een olieboycot en blijft het orkaanseizoen de olieprijs enigszins ondersteunen.

De prijs voor gas is nauwelijks gewijzigd en analisten denken nog steeds dat een daling van enkele centen in de komende weken in het vat zit. De voorraden zijn relatief groot en Japan heeft aangekondigd het wegvallen van kernenergie door de aardbeving en tsunami niet geheel te willen opvangen met gasgekookte centrales.

De prijs voor elektra is wat opgelopen. De sterkste beweging is zichtbaar op de APX-spotmarkt. De vraag naar elektra neemt toe nu de vakanties in grote delen van Europa aflopen, onderhoud gepleegd wordt aan Duitse centrales en ook omdat vanwege warm weer de airconditioning in Zuid-Europa op volle toeren draait.

De komende week wordt relatief veel productie van windenergie verwacht wat de prijsopleving enigszins beperkt. Al met al lijkt de gemiddelde marge voor WKK-bezitters, de zogeheten sparkspread, wat te kunnen verbeteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.