Home

Achtergrond

Ondanks hoge stroprijzen liever hakselen

Goedereede – Diederik Goekoop uit Goedereede in het Zuid-Hollandse Goeree laat loonbedrijf Moyses een perceel stro hakselen. De relatief hoge stroprijs weegt volgens Goekoop niet op tegen het gedoe.

Goedereede – Diederik Goekoop uit Goedereede op het Zuid-Hollandse Goeree laat loonbedrijf Moyses een perceel stro hakselen. De relatief hoge stroprijs weegt volgens Goekoop niet op tegen het gedoe. ”Het perceel is nat. We werken hier op zware grond en ik kan de organische stof ook eigenlijk niet missen. Bovendien laat werken met die zware grootpakpersen sporen na. Het dwingt tot een extra grondbewerking.”

Tot nu toe oogstte Goekoop 10 hectare. De opbrengst van 8,4 ton per hectare valt gezien de nattigheid in het Zuidwesten eerder nog niet tegen. Het vochtpercentage van 17,2 procent is ook alleszins redelijk te noemen.

Foto Anton Dingemanse

Schipluiden - De met bloemen en groenten versierde boten van het Varend Corso Westland varen vrijdag langs Schipluiden. Het thema van deze veertiende editie is Theater door het Water. Drie dagen langen varen de gedecoreerde boten door de Westlandse dorpskernen. Het Varend Corso Westland kan ieder jaar rekenen op ruim 330.000 bezoekers.

Foto ANP

Haman – Melkveehouders in de Zuid-Koreaanse provincie Gyeongsang-do gooien demonstratief melk weg. De melkveehouders eisen dat de melkprijs 25 procent wordt verhoogd tot 877 won (58 eurocent). Volgens de Korean Dairy & Beef Association (KDBA), een belangenorganisatie, is de melkprijs de laatste drie jaar gelijk gebleven.

Dat lijkt een klein wonder, want in de wintermaanden liet de overheid vanwege de MKZ 36.000 melkkoeien doden. De melkproductie is daarna met 10 tot 15 procent gedaald, meldt persbureau Yonhap.

De voerprijs is echter in de afgelopen drie jaar met 30 procent gestegen. Voer maakt nu 80 procent uit van de kosten, tegen 65 procent voorheen.

De KDBA claimt dat boeren bevolven raken onder steeds meer schulden. De boeren verspilden daarom op woensdag 5.200 ton melk en dreigen de leveringen aan de fabrieken helemaal te stoppen en ook in grote steden de straat op te gaan. Zuid-Korea heeft een geschiedenis met enigszins militante boerenprotesten.

Door een leveringsstaking zouden prijzen voor zuivelproducten stijgen met 3 tot 10 procent. De fabrieken hebben volgens Yonhap voorgesteld de prijs te verhogen met 11 procent.

Foto ANP

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.